Brödkurs hos Magnus Johansson

I födelsedagspresent av Anders fick jag en brödbakningskurs hos Magnus Johansson och i lördags blev den äntligen av! Kl 10 skulle den starta men då jag fick skjuts blev jag lite tidig och tur var det. Under tiden vi väntade på att resterande kursmedlemmar skulle komma bjöds det på kaffe och bullar, ett mycket trevligt sätt att starta dagen.

Färska levin-bröd

Färska levin-bröd precis uttagna ur ugnen.

Efter det hade vi en teoretisk genomgång av grunderna inom brödbak. Något som jag tidigare missat är att proteinhalten i mjölet avgör om det ska användas till luftiga sockerkakor eller matigare bröd. Till matbröd vill man oftast ha en högre proteinhalt. Detta förklarar enkelt varför de små chokladcupcakes jag gjorde för några veckor sedan vart tunga och inte alls så luftiga som muffins vanligtvis brukar vara. Vi hade slut på vanligt vetemjöl så i all hast tog jag vetemjöl special, men nu vet jag åtminstone varför det blev som det blev.

Vi fick även en genomgång av andra viktiga teoretiska kunskaper och jag önskar i dagsläget att jag hade spelat in det hela på band så man kunde komma ihåg precis allt. Efter det fick vi alla fall börja baka! Vi blev uppdelade i baklag om cirka tre personer och började med att göra en Levin-deg, och vår vart mycket fin om jag får säga det själv. Då vi inte hade tid att jäsa degen över natten tog Magnus sedan fram en färdigjäst deg i ren TV-matprogramsanda, denna fick vi forma hur vi ville och sedan bakades de på stenplatta i ugnen. Efter levin-bröden testade vi att göra en brioche-deg och focaccia.

Mot slutet av tiden fick vi provsmaka det vi hade bakat, tillsammmans med ost, olivolja och annat gott. Brödet som blev över fick vi ta med oss hem och det var populärt kan jag lova. Anders fick ju i alla fall ta en liten del av min härliga dag.

Kursen pågick mellan tio och tre en lördag och det var några av mitt livs mest välspenderade timmar. Till vardags är det minst sagt fullt upp just nu och det kunde inte vara mer passande att få spendera en lördag bland mjöl, bröd, bagare och likasinnade. Magnus håller även kurser med inriktning på choklad och en annan med desserter. Jag försöker just nu övertyga Anders om att jag omöjligt kan vänta till julafton innan jag får gå på nästa kurs, jag kan i alla fall varmt rekommendera brödkursen!Kommentarer är stängda.