Kanelbullar!

Om någon mot förmodan missade det så var det kanelbullens dag i tisdags, den 4 oktober. Det är en temadag som instiftades 1999 av Projektansvarig för hembakningsrådet. Syftet anses vara att uppmärksamma den bulltradition vi onekligen har i Sverige och även för att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. I en tid som denna när vi redan har brist på smör känns syftet kanske lite olämpligt, men vad gör det när man har en dag där man kan äta massor med kanelbullar med en ordentlig ursäkt!

Vi har nog alla våra egna bullrecept och sätt att tillverka dem på, nedärvt från föräldrar och mor- och farföräldrar. När det gäller att baka bullar tror jag i alla fall på att gamla klassiker faktiskt fungerar. Nuförtiden ska det testas mycket nya varianter, byta ut ingredienser mot en nyttigare variant och cupcakes ska ha så många dekorationer att själva kakan med smakerna helt försvinner. Jag tror på att en kanelbulle ska vara en äkta gammal hederlig kanelbulle.

Kanelbullar

Nybakade, klassiska kanelbullar.

Anders hade redan innan vi träffades “Nya Annas mat” av Anna Bergenström och för klassiker som görs här hemma fungerar det riktigt bra. När vi testar nya saker letar vi inspiration och recept på internet, eller ofta improviserar vi helt enkelt fram något, men när det ska göras lussebullar, kanelbullar eller en hederlig “bea” då är det anna-boken som åker fram.

Jag tror mycket av tricket när man bakar, oavsett vad det än är, så ska man ha den där känslan. Det spelar liksom aldrig någon roll hur mycket mjöl det står att man ska ha i ett deg-recept, man måste i slutändan själv ändå kunna känna när degen är klar. Jag brukar tänka att det är bättre att degen är lite för kladdig, det går alltid att knåda in mer mjöl när man knådar degen. När jag blandat i mjölet i degen brukar jag sluta tillsätta mjöl precis när det går att peta på degklumpen utan att det fastnar något. Eller lite kan det fastna, det är faktiskt bättre än att degen blir för torr.

När det gäller själva “smeten” som ger bullens dess karakteristiska smak finns det många olika varianter. Jag brukar skiva tunna skivor av smör och lägga det på den utkavlade degen och sedan nästan massera in smöret i degen. Det känns som om att den får extra med kärlek då. Därefter är det ett tunt lager med vaniljsocker som gäller, följt av kanel och socker. Vi bakar sällan med kardemumma i våra bullar, vare sig det är till semlor eller kanelbullar. Det är nämligen någon i denna familj som har dåliga minnen av kardemumma, men jag ska nog smyga ner en del snart så att han lär sig!

 

Posted in Övrigt October 6th, 2011 by
Jessica
and last updated October 5th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.