Systembolagets Nyhetssläpp December 2009

Imorgon är det återigen dags att klä sig varmt för då släpps nämligen Systembolagets decembernyheter och tillfälliga sortiment. Vanligtvis brukar jag köa i Stockholm men då jag för tillfället är i Malmö får jag testa rutinerna här. För mig som är ett Châteauneuf-du-Pape fan av stora mått är det nästan som lilla julafton då det släpps tre riktiga toppviner från 2007 som alla fått 100 poäng av 100 möjliga av Robert Parker. Cuvée de Quet från Mas de Boislauzon kostar 399 kronor och finns i totalt 480 flaskor i vinkällarbutikerna så det borde inte bli så svårt att få tag på några av den, priset får ses som ett riktigt fynd i dessa sammanhang och oavsett om man är helsåld på stilen eller inte så är det ett ypperligt tillfälle att köpa ett riktigt bra vin för rimliga pengar.

En aning dyrare, 749kr per flaska, och i väsentligt mindre mängd, 60 flaskor av varje, finns Clos Saint Jeans två toppvin Deus Ex Machina och La Combes des Fous. Parker säger bland annat följande om Deus Ex Machina:

“I have tasted the 2007 Chateauneuf du Pape Deus-Ex Machina three times from bottle. On two of the three times I thought it was the single greatest red wine I have ever tasted. The third time it was merely perfect.”

Vad kan man annat göra än att försöka få tag på så många som möjligt? Jag har ett par flaskor av dessa av 2006 års årgång så det skulle vara kul att få ett par 2007:or så att man kan följa deras utveckling, men med 12st av varje i varje vinkällarbutik misstänker jag att jag ska vara nöjd med en flaska av varje.

I större tilldelning och lite mer tillgängliga priser (jag misstänker att inte alla tycker att det känns naturligt att bränna 750 spänn på en vinflaska till en hemmamiddag, även om jag tycker att man sparar pengar…) finns Clos Saint Jeans standardcuvée (Non-Filtre) för 329kr i ett par hundra flaskor. Jag testade detta vin i torsdags och blev imponerad, det har inte samma energi och wow-faktor som Signature från Domaine la Barroche men en elegans och balans som kan saknas hos Barrochen.

För första gången sedan 2003 har även Portvinsproducenterna deklarerat 2007 som en officiell årgång och ett antal av dessa Vintage Ports finns tillgängliga i morgon. Graham’s (699kr, 360 st) och Dow (599kr, 360 st) nämns av många som de absolut bästa från årgången och beroende på hur mycket Clos Saint Jean jag får köpa så fyller jag resten av min budget här och eventuellt med någon nyårsskumpa. Då jag inte har obegränsad budget och jag vet att det kommer gå åt en hel del så har jag inte tittat närmare vare sig på Champagnerna, de vita vinerna eller de övriga röda, det ryktas dock att det finns en del italienare att hålla ögonen på (bland annat 2006 Ornellaia och 2007 Le Serre Nuove) för den som tycker om den typen av viner. Väl mött i kön utanför Hansakompaniet i morgon bitti!

Posted in Övrigt November 30th, 2009 by
Anders
and last updated November 30th, 2009. Tagged with .


Kommentarer är stängda.