Scrambled egg and bacon icecream

I helgen var det minsann ett litet firande eftersom Anders fyllde 30 år! Födelsedagsbarnet fick vila sig från matlagning under helgen och önskade sig en kladdkaketårta, lamm, vin och ett valfritt Heston Blumenthal-recept. För er som har sett några av Hestons program eller läst hans böcker så vet ni att det inte är ett enkelt projekt att laga någon av hans rätter. Jag har tidigare gjort hans Tikka Masala vilket tar i princip två dagar men som jag med tiden har utvecklat till min egen snabbvariant.

Ägg- och baconglass med kanderade bacon och tomatmarmelad

Ägg- och baconglass med kanderade bacon och tomatmarmelad på rostat bröd.

Vid val av efterrätt blev valet faktiskt ganska enkelt. Hur många gånger har man inte hört talas om bacon-glass på TV? Jag har i alla fall sett det flera gånger och nu fick det bli dags att testa. Hela receptet finns i Hestons bok “The Fat Duck Cookbook” och som vanligt kräver hans matlagning ofta många annorlunda maskiner och apparater som vi inte har. På grund av det fick jag justera några av komponenterna men ändå se till så att slutresultatet blev någorlunda detsamma.

För att få en ordentlig baconsmak på glassen valde jag att köpa en extra rökig bacon som sedan fick infusera mjölken i några timmar. Glass-smeten gör man sedan “som vanligt”, blandar med massa äggulor och socker och värmer sakta tills den får en tjockare konsistens. Dock är tricket i detta fall låta smeten bli ännu varmare så att äggen precis börjar bli “scrambled”, detta för att låta äggsmaken komma fram ännu mer i glassen, det är ju faktiskt ägg- och baconglass. Sedan var det bara att mixa smeten len och kyla för att sedan köra i en glassmaskin. Om nån av er där ute vill testa detta recept kan jag förvarna om att man ska vara försiktig i glassmaskinen, denna smet är känsligare än vanlig smet och fryser snabbare. Med många andra glass-recept brukar man behöver frysa den ett par timmer efter turen i glassmaskinen för att uppnå rätt konsistens, men denna kan alltså användas på en gång.

Till glassen serverades tomatmarmelad, rostade bröd med vaniljsmörkräm och kanderade bacon. Om det låter helt galet så var det precis vad det var. Det var egentligen inte speciellt krångligt att laga, det kräver bara lite tid och förberedelse. Däremot ska man inte förvänta sig en vanlig efterrätt utan detta är en utmaning för både smaklökarna och hjärnan, dock en väldigt positiv sådan. Jag kan inte påstå att det var den bästa efterrätten jag ätit, samtidigt var det en av de mest annorlunda och intressanta smakupplevelser jag någonsin upplevt. Om man tar en liten bit av allt i en enda tugga förstår man konceptet och smakerna smälter ihop i munnen på ett magiskt sätt.Kommentarer är stängda.