Cappuccino

Jag är något av en prylnörd och en av mina absolut käraste ägodelar är en italiensk espressomaskin från Elektra vid namn Micro Casa a Leva. Redan innan jag hade börjat dricka kaffe “på riktigt” hade jag sett deras lite större maskin Belle Epoque i mässing och koppar och var helt och fullt inställd på att jag måste ha en sån oavsett om jag dricker kaffe eller inte. När jag sedan började dricka kaffe insåg jag att det som med så många andra saker är lika bra att göra det själv då det inte bara blir billigare utan många gånger dessutom bättre än det man köper ute. Så via en billig maskin (som inte fungerade som den borde) och noga överväganden kom jag dock till slut fram till att det var lika bra att göra saker och ting på riktigt när jag ändå höll på och beställde därmed hem en Micro Casa a Leva i krom och mässing från England i februari 2009.

Cappucino

Cappucino med lagom mängd mjölk och rätt konsistens på skummet.

Varför denna utläggning om en kaffemaskin? Jo, för att efter att ha varit i behov av ny ångventil i ett par månader fick jag nyligen tummen ur till att beställa reservdelar från italien och få igång den igen. Under tiden har jag varit ute och handlat espressos, cappucinos och caffe latte som vanliga människor och blivit både förvirrad och nästan upprörd över hur svårt det verkar vara att göra en helt vanlig cappucino. Vem i hela världen hittade på att en cappucino är en latte men med “extra krämigt” skum, eller att man måste beställa en liten cappucino med “extra styrka” för att ens få något som liknar det som den borde vara?

Själva grejen med en cappucino är att kaffesmaken är balanserad och tydlig utan att vara stark och det är en måttlig mängd mjölk för ett fikatillfälle. En cappucino består av en dubbel espresso med lika mycket (i volym) värmd mjölk och ångvispad mjölkskum, en tredjedel av vardera alltså. Som till caffe latte ska det ångvispade skummet bestå av så kallat mikroskum som det fungerar att göra latte art med, först när det går att göra fina mönster vet man att det är lagom mjukt skummat. Den serveras med fördel i en så kallad cappucinokopp. För att få kaffe så bra som möjligt är A och O att använda sig av bra, färska kaffebönor. Gå till en specialbutik och handla istället för mataffären, Kahls eller liknande. I Stockholm finns det ett bra utbud hos Kaffemaskinen (bland annat Da Matteo) och i Malmö finns Lilla Kafferosteriet. När det gäller mjölk gör man det lätt för sig om man väljer Arlas Latte Art då den enklare bildar ett helt perfekt skum, annan mjölk funkar nästan lika bra i teorin men kan vara lite svårare att få till bra.

Detta behövs (1 kopp)

  • hela färska kaffebönor av bra kvalité
  • 1.5-2.0 dl mjölk, helst Arlas Latte Art eller motsvarande

Så här gör du

  1. Sätt igång kaffemaskinen och vänta tills den är varm och har rätt tryck.
  2. Värm koppen  i en mikrovågsugn eller på en koppvärmare.
  3. Mal kaffebönorna, spola under tiden filterhållaren löst fastsatt i maskinen för att värma upp och rengöra, förbered därefter en dubbelshot genom att packa det malna kaffet i filterhållaren med en tamp. Tampa ganska hårt (exakt hur hårt beror på malningsgraden, mängd och hur färskt kaffet är) och knacka på kanten av filterhållaren för att lösgöra kaffe som smugit sig upp bredvid tampen, tampa även ner detta.
  4. Gör en dubbelshot i en den varma koppen, ta bort den direkt när det börjar droppa istället för att rinna så att inte kaffet blir beskt. En dubbel espresso ska ta cirka 16-20 sekunder och få en schysst, solid crema (det gyllenbruna skummet överst).
  5. Fyll på skumkannan med mjölk och ångvispa den med ångarmen på full effekt, se till att gå precis vid ytan med munstycket så att det fräser och väser rejält (men inte bubblar) och så att det bildas en virvel bakåt. Avsluta skumningen när mjölken har rest sig och det är lagom mängd skum, doppa då ner ångarmen djupare i mjölken och fortsätt värma tills det nästan blir jobbigt att hålla i kannan på grund av värmen.
  6. Fyll på koppen med mjölk, vill man göra något typ av fint mönster häller man först ganska aggressivt ner i koppen för att få i mjölken och tar det sedan lugnt när man börjar komma till skummet i kannan. Sedan är det bara träna på att få till rätt knixar för olika mönster. Ofta får man mjölk kvar i kannan då det kan behövas mer än optimal mängd för att skumma bra.
Posted in Dryck March 20th, 2012 by
Anders
and last updated April 3rd, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.