Varm choklad

Nu när det börjar bli kallare och mörkare kan det vara skönt att värma sig med lite varm choklad. Den här varianten blir riktigt tjock och det är nästan så att man kan skumma lite mjölk i kaffemaskinen för att blanda ut den lite extra vid serveringen och samtidigt få in ännu lite mer krämighet i den. Receptet kommer ursprungligen från Ted Johansson på Lux Dessert & Choklad i Stockholm.

Varm choklad.

Varm choklad.

Detta behövs (2-3 kopppar):

  • 5dl mjölk
  • 150g mörk choklad
  • 15g rörsocker
  • 1-2 kanelstänger
  • 10g rostade kaffebönor

Ju bättre kvalitet det är på chokladen och kaffebönorna desto godare kommer drycken att bli, finns det lite syra i chokladen blir det också bara bättre. Har man inte chokladpellets av hög kvalitet passar Lindts Ecuador och Madagascar bra då de har den lilla extra syran och fruktigheten som tar chokladdrycken till nästa nivå.

Börja med att blanda ihop den hackade chokladen, sockret, kanelstången och kaffebönorna i en påse eller bunke och låt stå, helst ett par dagar så att chokladen tar åt sig smakerna. Koka sedan upp mjölk och häll över de torra ingredienserna, rör om tills chokladen har smält, låt stå och dra 20-30 minuter och sila sedan. Värm sedan upp den varma chokladen igen när det är dags att servera och skumma lite mjölk att servera till så att den blir lagom stark. Vill man experimentera kan man också blanda i lite chiliflakes för att få lite mer drag i sin chokladdryck.

Choklad, kanelstång och kaffebönor.

Choklad, kanelstång och kaffebönor.2 tankar kring “Varm choklad

Facebook User säger 2009-12-10:

Hej Anders!
Schysst blogg du driver. Bengt tipsade mig om den igår. Klart värd att följa 🙂

Ha det gott /Sebastian (sebbesula.se)

Anders Zakrisson säger 2009-12-14:

Härligt att du också har hittat hit! Hoppas att du hittar något som är värt att testa 🙂