Choklad-chantilly med hallon och krossade nötter

För er som inte har förstått det så älskar jag att se matlagningsprogram på tv men då helst inte amatörer som mig själv utan de som verkligen vet vad de håller på med. Bland dessa kan nämnas Iron Chef (både originalet och den amerikanska varianten som är lite enklare att ta sig till för oss västerlänningar) och det mesta som Heston Blumenthal producerar. Hestons första serie hette Kitchen Chemstry och gick när det begav sig på Discovery, jag lyckades nyligen se om ett gammalt avsnitt som handlade om choklad och då bland annat förklarade han ett recept som kallas Chocolate Chantilly som ursprungligen togs fram av den franska kemisten Dr. Hervé This.

Det går helt enkelt ut på att med enbart mörk choklad och vatten skapa något som liknar en blandning av chokladmousse och ganache men som är helt ren i sin chokladsmak (eftersom den enbart innehåller choklad). Det går ut på att man smälter choklad och vatten och sedan vispar som en galning medans det svalnar i en skål som kyls med isvatten från utsidan. Förutom en helt len och otroligt smakrik chokladmousse så blir efterrätter baserade på chantilly relativt hälsosamma eftersom man inte behöver några jättemängder, denna landar på ungefär 250 kCal per portion.

Chokladchantilly

Chantilly med hallon och nötkross.

Ingredienser (4 portioner)

  • 100g mörk choklad (70%)
  • 80ml vatten
  • 15g hasselnötter
  • 15g pistagenötter
  • 15g valnötter
  • 10g kakaokross
  • 15g sötmandel
  • 15g strösocker
  • 100g färska hallon

Börja med att göra lite kanderad mandelkross, sprid ut sockret i en stekpanna och börja värm den. Hacka under tiden mandlarna och lägg i dem när sockret har smält, rör runt och ta ur dem ur pannan när sockret är jämnt fördelat. Krossa eller hacka den stelnade massan när den har svalnat.

För att lyckas med sin choklad chantilly behöver man lite mindre vatten än choklad i vikt, smält detta i en kastrull och häll sedan över till en rostrfri bunke som står i ett isvattenbad. Det finns en risk att massan separerar och blir grynig om man inte kyler den tillräckligt fort och jämnt så gör hellre små omgångar (50-100g choklad) och vänd sedan ihop dem än att ta allt på en gång. När den smälta chokladen ligger i den kylda bunken är det bara att vispa tills den har nått önskad konsistens, det kan gå ganska fort på slutet så det är enklare att avbryta när den är lite krämig än att ta den hela vägen till en tjock mousse.

Hacka resterande nötter och servera sedan på en tallrik tillsammans med hallon, kakaokross och den kanderade mandelmixen.Kommentarer är stängda.