Chokladfondant

Jag har sett och smakat dessa underbara små bakverk på några finare restauranger och därmed gjort kopplingen att de måste kräva tid, engagemang och expertis för att lyckas med. Så är dock inte fallet. Att slänga ihop en varm chokladmuffin med mjuk och rinnig konsistens i mitten är förvånansvärt enkelt, det krävs bara lite kärlek. Dessa tar ca 30 minuter att göra och ger 4 portioner.

Chokladfondant

Chokladfondant med blodapelsinsallad, apelsinsås och lite grädde.

Detta behövs till Chokladfondanterna

  • 75 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 80 g mörk choklad
  • 2 msk vetemjöl

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och vispa det rumstempererade smöret och sockret till en så pösig massa som möjligt. Vispa därefter i först ägget, och sedan äggulorna ett i taget. Bli nu inte rädd för att smeten inte alls ser ut som vanligt ut snarare som att den har skurit sig och inte alls kan sluta upp som något smakfullt. Det är helt i sin ordning och ordnar sig snart. Smält därefter chokladen och vispa ner den i smeten. Använd helst elvisp så inte chokladen stelnar på grund av temperaturskillnaderna. Avsluta med att vända ner vetemjölet i smeten.

Sedan är det bara att smörja fyra små portionsformar och portionera ut smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min. Här gäller det dock att vara vaksam, tas de ut för sent blir det inte mycket mer än en simpel muffins. Målet är att smeten ska vara rinnig i mitten, men klar på utanpå och det är de strax efter att ytterhöljet har stelnat till. Kolla ofta med en provsticka.

Stjälp upp på en tallrik och servera med lite glass, en klick grädde, lite apelsinklyftor eller något liknande som kan friska upp. De är rätt mäktiga men ack så goda. Till omgången på bilderna skar vi ur apelsinklyftor (både vanliga och blodapelsin) och kramade ur saften ur renset, blandade i lite socker samt redde det med lite maizena. Godare och enklare apelsinsås får man leta efter.2 tankar kring “Chokladfondant

Inananda säger 2011-9-17:

Tack för att ni skrev att smeten kan se ut som att den skurit sig. Fick själv litet panik men efter google-sökning hittade jag er blogg och fortsatte lugnt att vispa ner chokladen, sen blev ju smeten normal igen.

Jessica säger 2011-9-17:

Hej, vad kul att höra att du fick användning av tipset. Jag vart själv också ganska orolig första gången jag testade detta, men det är ju som sagt bara att fortsätta så ska smeten bli bra. Hoppas fondanterna blev goda!