Crème Brûlée Duo

En av min absoluta favoritdesserter är Crème Brûlée och jag har letat ett tag efter det perfekta receptet. Det jag har kommit fram till är att jag vill ha en variant som till största delen består av grädde och inte mjölk samt strösocker och en vaniljstång istället för vaniljsocker. Gör man dem enbart i kastrull (som Béarnaisesås) går det fort och ganska enkelt att få rätt konsistens men det är svårt att få en fin och jämn yta som passar bra till att bränna socker på, därför har jag kommit fram till att detta är det optimala sättet att göra dem på.

Crème Brûlée med spunnet och kristalliserat socker

Crème Brûlée med spunnet och kristalliserat socker

Detta behövs (4 portioner):

  • 2dl vispgrädde
  • 0.5dl mellanmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 0.5dl strösocker
  • råsocker

Till chokladvarianten:

  • 1tsk kakao
  • 2msk mörk choklad

Dela på vanilstången, skrapa ur fröna och lägg alltihop i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Låt det precis koka upp (under omrörning, se till att det inte bildas något skinn) och häll det därefter över äggulorna och sockret som har vispats pösigt under tiden gräddblandningen kokar upp. Vispa kraftigt när du häller över blandningen.

Dela därefter upp blandningen i ugnssäkra portionsformar, de ställs sedan i en långpanna som man fyller med kokande vatten så att formarna står i ett vattenbad. Ställ in i ugnen i nedre delen i 60 minuter i 125 grader eller tills de har stelnat (knackar man på formen ska de fortfarande gunga lite grann, de kommer stela mer när de kyls). Ställ undan kallt tills det är dags att servera, ta ut dem lite innan så att de inte är jättekalla och lägg ett tunt lager råsocker på ytan som bränns till knäck med en gasbrännare. Det är enklare att smälta sockret jämnt om man inte punktbränner utan rör lågan snabbt över ytan.

Chokladvarianten gjorde jag genom att ta hälften av den varma smeten och hälla över lite smälta chokladpellets, sedan silade jag i kakaon och blandade runt tills det var helt integrerat.

Förhållandet mellan mjölk och grädde kan varieras efter hur mycket man tycker om grädde, jag tycker om det tillräckligt för att alltid kolla kvalitén med ett par matskedar när jag ska ha det till efterrätter eller såser så jag har gärna bara grädde. Om man tycker det är lite för mäktigt så kan man blanda i lite mjölk, 0.5dl är en ganska bra kompromiss för oss två!

Posted in Efterrätter December 20th, 2009 by
Anders
and last updated December 21st, 2009. Tagged with .


Kommentarer är stängda.