Marängsviss

Marängsviss är en klassisk efterrätt men med lite ansträngning kan man imponera på middagsgästerna. Att göra egna maränger kan verka skrämmande och komplicerat, men detta var första gången och gick alldeles utmärkt. Kaffe och choklad fungerar nästan alltid ihop och passar perfekt som en sås till. Själva receptet kommer från tidningen Gourmet.

Marängsviss

Marängsviss med kaffefudgesås, vaniljglass och chokladmaränger.

Marängerna kan göras tidigare på dagen så slipper man stress. Till dessa behöver man:

  • 2½ dl äggvita
  • 5½ dl strösocker
  • 75 g mörk choklad (runt 70 %)
  • ca 1 dl hackade jordnötter

Receptet räcker till ca 80 st maränger, vilket är ganska mycket. Personligen halverar jag receptet och då behöver man bara grädda en plåt.

Börja med att sätta ugnen på 130 C. Det bästa är sedan om man har en rostfri bunke där ägg och socker blandas. Bunken bör sedan ställas i sjudande vattenbad och smeten värmas till ca 60 C under omrörning. Om man inte har en termometer så går man på känsla, det ska vara lite varmare än ljummet men inte brännas.  För att kyla smeten är det enklast att byta ut det varma vattnet mot iskallt vatten och ställa ner bunken i det istället. Därefter ska smeten vispas kall igen med hjälp av en elvisp. Det märks relativt tydligt när smeten är klar och får den härliga konsistens som bara marängsmet får.

Marängsmet med smält choklad och jordnötter

Marängsmet med smält choklad och jordnötter.

Sen är det dags att smälta chokladen på låg effekt samt att hacka jordnötterna. Vände först ner hälften av jordnötterna i smeten, och vänd sedan i den smälta chokladen. Det enklaste är att använda en slickepott och resultatet blir bäst om man lyckas med så få “tag” som möjligt. Smeten ska bara bli “marmorerad” och inte blandas helt med chokladen. Sedan är det bara att klicka ut smeten på bakplåtspapper och strö över resterande jordnötter som garnering. Behöver gräddas ca 35 min i mitten av ugnen.

Maränger

Nygräddade chokladmaränger med jordnötter.

Så till den helt magiska kaffefudgesåsen. Den är enkel, går fort att göra och kan med fördel göras medan gästerna väntar på sitt kaffe efter middagen. Du behöver:

  • 2 dl grädde
  • 1 dubbel espresso (alt. 2 msk starkt kaffe)
  • 75 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 75 g mörk choklad (också den ca 70 %)

Även detta recept räcker till ganska många portioner, en halvering räcker gott och väl till sex personer. Har man som vi inget farinsocker hemma, kan det bytas ut mot vanligt strösocker och råsocker. För att göra själva såsen börjar man med att koka upp grädde, kaffe, smör och socker och låter det sjuda några minuter. Därefter kan det få svalna något medan man hackar chokladen, som sedan kan hällas ner i kastrullen. Rör om något tills såsen blivit slät.

Servera med vaniljglass av valfri sort med lätt vispad grädde, några maränger och häll till sist över såsen. Alla som blir bjudna på den här marängsvissen kommer bli riktigt imponerade och tro att köket har blivit förvandlat till en finkrog.Kommentarer är stängda.