Pimpad vit chokladmousse

I helgen hade vi några vänner över på middag. Då vi alla var lite lagom trötta och skulle jobba eller göra annat beslutades det om en myskväll. Inga buljoner som kokar i sex timmar, inga tolv-lagerstårtor, bara enkelt, snabbt och gott. Anders slängde slängde ihop en baconsallad till förrätt, tidigare på dagen slängde vi in en fläskkarré i ugnen så vi kunde bjuda på pulled pork och så skulle jag göra en vit chokladmousse till efterrätt. Den är enkel, kan göras i förväg och blir löjligt god. Förut har vi serverat den toppad med hackad mörk choklad eller färska bär, men jag kunde inte motstå frestelsen att “pimpa” den lite.

Vit chokladmousse

Vit chokladmousse med hallongelé, knäckflarn och kakaokross.

Det första jag gjorde var att fylla glasen med lite hallongelé. Från frysen plockade jag fram drygt en deciliter frusna hallon som jag lät koka ihop med lite mer än en matsked socker. Jag tillsatte en del gelatinpulver eftersom jag ville att hallongelen skulle hinna stelna lite i glasen innan jag fyllde på med chokladmoussen för att det inte skulle blandas.

Till själva moussen har vi sedan länge använt oss av Arlas recept. Det innehåller kesella som gör moussen lite härligt syrlig istället för bara söt.

Du behöver (4 portioner)

  • 1 dl grädde
  • 75 g vit choklad
  • knappt ett ägg
  • ½ dl kesella, naturell

Så här gör du

  1. Börja med att vispa grädden och ställ in den i kylen medan resten förebereds.
  2. Smält chokladen i vattenbad, eller försiktigt i mikron (men se till att chokladen inte är för varm, rör i så fall runt i den tills den svalnar).
  3. Vispa upp ägget och tillsätt i en tunn stråle den vita chokladen under vispning. Här bör du få en len smet, om den har kornat sig var chokladen för varm.
  4. Rör ner kesellan med en slickepott och vänd till sist ner grädden.
  5. Häll upp i portionsformar och låt stå i kylen i minst 1 timme.
På slutet valde jag att slänga ihop en sats knäckflarn som jag sedan ringlade mörk, smält choklad över och till sist toppade vi moussen med kakaokross! Snabbt, enkelt och supergott!


Kommentarer är stängda.