Bacon- och äggsallad

När jag har varit ute på krogen steker jag nästan alltid ett ägg sunny side upp och äta det med bacon, salt, peppar och några stänk tabasco när jag kommer hem. Just bacon och ägg är en av de bästa kombinationer jag vet och det kan göras på oerhört många sätt, allt från scrambled eggs till stir frys. Det här en variant som tar steget upp från tillbehör till en liten rätt i sig själv genom salladen och vinägretten och den får ett litet lyft med det pocherade ägget. Den kan antingen serveras som en förrätt, mellanrätt eller som en lättare lunch.

Bacon- och äggsallad

Bacon får här besök av ett pocherat ägg, krispsallad och en baconvinägrette.

Ingredienser till 2 portioner

  • Ett paket bacon eller rökt sidfläsk (ca 140g)
  • 2 ägg och en äggula
  • sallad (tex krispsallad eller mangold och ruccola)
  • 1msk vinäger
  • 1msk skånsk senap
  • eventuellt rapsolja

Koka upp vatten i en stor kastrull, skär under tidenrumsvarm bacon i lagom stora bitar och lägg i en kall panna. Sätt plattan på nästan full värme och dra ner den till mediumvärme när baconbitarna börjar fräsa. Plocka upp bitarna ur pannan när de är klara och blanda en äggula med senapen och vinägern i en skål, vispa sedan ner fettet från pannan under omrörning för att göra en vinägrett, uppskattar man baconfettet till mindre än 3msk kan man fylla på med rapsolja om man vill späda ut den. Smaka av vinägretten med salt och peppar.

Pochera äggen genom att göra en virvel i det kokande vattnet och sedan knäcka ner äggen i kanten på kastrullen. Låt de koka i fyra och en halv minut och ta sedan upp dem. Lägg upp bacon, sallad, ägg och vinägrett på en tallrik och salta eventuellt ägget något.Kommentarer är stängda.