Chilisnittar på rökt lax och rostbiff

Till nyår packade vi oss upp till Sälen tillsammans med ett helt gäng goda vänner. Vi delade upp matlagning dag för dag och inte helt oväntat föll det på vår lott att fixa nyårsmiddagen. Utmaningen att göra middagar av den typen är framförallt att man ska lyckas laga mat till ganska många personer i ett nytt och inte alltid helt optimalt utrustat kök samtidigt som man vill ha det trevligt själv.

Det bästa sättet att lösa det är ofta att göra saker som man kan förbereda i god tid. Så när de flesta av de andra var ute i längdspåret i -15 grader celcius passade vi på att göra rullar av lax och rostbiff som sedan skars till snittar och serverades som förrätt. Till rostbiffssnittarna använde jag mig av en röra jag nyligen tog fram som fyllning till hemmagjord ravioli (funkar också bra i pannkakor) baserad på chipotle, bacon och ricotta. En snitt är ju inte riktigt en hel förrätt och det kändes som att det blev lagom med en till snitt och lite rökt älgrulle. För att få lite variation samtidigt som de passar ihop bestämde jag mig för en snitt på kallrökt lax med en ceviche-inspirerad fyllning på spansk peppar, mango, limeskal och Philadelphiaost. Det började som ett rent experiment men båda blev riktigt goda och passar bra ihop!

Chilisnittar

Snittar på rostbiff med chipotle och ricotta, kallrökt lax med mango och spansk peppar samt lite rökt renrulle.


Till rostbiffssnittarna behövs (1 rulle/4 portioner)

 • 150 g rostbiff i skivor
 • 1 baconpaket (140 g)
 • 1 påse (3 st) med chipotles eller anjos (rökt, torkad chili)
 • 250 g ricotta

Så här gör du rostbiffssnittar med chipotle- och ricottafyllning

 1. Stek baconen och hacka chipotlen, smaka hur stark den är och bestäm utifrån det om kärnorna ska plockas bort eller åka ner i blandningen. Hacka baconen när de är klara.
 2. Rör ihop bacon, chipotle och ricotta till en smet, smaka av med salt och peppar och eventuellt chiliflakes om det är för dåligt drag i chipotlen.
 3. Lägg upp rostbiffsskivorna på längden (så att de inte rullar upp sig själva senare) på gladpack, det är viktigt att de ligger tätt så att det inte blir några hål som fyllningen åker ut genom.
 4. Bred på smet och rulla ihop till en tät rulle med hjälp av gladpacken. Skruva ihop ändarna och kyl i minst ett par timmar så att rullen sätter sig.
 5. Skär upp snittar strax innan servering och garnera med lite chipotlespröt.

Till laxsnittarna behövs (1 rulle/4 portioner)

 • 150 g kallrökt lax i skivor
 • 3 st chilis (spansk peppar)
 • 1 st lime
 • 250 g Philadelphiaost
 • 1 st citron

Så här gör du kallrökta laxsnittar med mango- och chilifyllning

 1. Finhacka mangon och den spanska pepparen.
 2. Blanda en smet av mango, chili, rivet limeskal och Philadelphiaost.
 3. Pussla ihop en fyrkant av laxskivor på gladpack, den borde bli nästan lika stor som ett A4. Se till så att bitarna ligger omlott.
 4. Bred på smet och rulla ihop till en tät rulle med hjälp av gladpacken. Skruva ihop ändarna och kyl i minst ett par timmar så att rullen sätter sig.
 5. Skär upp snittar strax innan servering och garnera med lite hackad chili och citronsaft.


En tanke kring “Chilisnittar på rökt lax och rostbiff

Fröken Dill säger 2012-1-8:

Fantastiskt goda snittar! Mycket inspirerande, jag svårgillar chipotle, denna underbara smaksättare…