Salamikrull med körsbärstomater och örtvinägrett

Jag har länge sett förrätter som en nödvändig del av en finare middag men inte mycket mer än så. Dock har jag börjat inse att de är så mycket mer än så och ett perfekt tillfälle att ta ut svängarna lite och göra lite roligare små rätter. Att de är små innebär dels att man kan använda lite dyrare råvaror utan att spräcka budgeten men även att man orkar fler rätter och att det finns fler chanser att dricka roliga viner under en middag. Eftersom de bara är en liten del av helheten så behöver man inte heller vara så orolig om någon inte skulle tycka om den, vilket för min del ökar experimentlustan.

Först ut är en liten variant på en tomatsås med starka korvar vi brukar göra till gnocchi, i den här varianten får vi sötma från tomaterna, hetta från korven och syra från vinägretten och tillsammans blir det ganska bra drag i munnen men samtidigt balanserat. Om man vill kan man göra ännu mindre portioner och servera dessa som en amuse-bouche på en sked.

Salami med tomatsås och örtvinägrette


Ingredienser till 4 portioner

  • 1/2 ask körsbärstomater (125g)
  • 2 skivor pepparsalami
  • örter (basilika, oregano)
  • kryddor (salt, peppar, chiliflakes)
  • olivolja
  • vitvinsvinäger

Plocka eventuella kvistar ur tomaterna och stek dem tillsammans med olivolja, oregano och lite chiliflakes på mediumvärme. Under tiden de ligger och puttrar i stekpannan gör man resten, det tar ca 10-15 minuter för dem att bli lagom mjuka utan att gå sönder helt.

Till örtvinägretten blandar vi 3 delar olivolja i 1 del vitvinsvinäger, antingen kör man den i en matberedare eller en så kallad flavour-shaker, eller så får man hälla ner oljan långsamt och vispa kraftigt i ett annat kärl. Smaksätt med lite basilika, salt och peppar.

Skär tunna strimlor av korvskivorna, stek de sedan i lite olja (kan vara samma panna som tomaterna om man puttar undan dem) så att de i princip friteras. Ta upp dem när de inte längre ser råa ut. Skopa upp lite tomatsås till en tallrik (eller ett glas, sked eller annat lämpligt serveringskärl), häll över lite vinägrett och forma den friterade korven till ett krull överst.Kommentarer är stängda.