Baguette på känsla

Jag vet inte riktigt vad det är med baguetter, men jag bara älskar dem. Precis innan sommaren 2011 gjorde vi en “deff” där vi nästan helt skippade kolhydrater och annat gott under en åttaveckorsperiod. Det vart mycket kött, kyckling och sallad och när väl perioden var över och vi fick äta “vad vi ville” igen, ville jag bara ha en baguette. Av alla godsaker man kan längta efter såsom godis, bullar, kakor och sådant var det bara en baguette jag ville ha. Galet, men så kan det vara ibland.

Brödkorg med baguette

Brödkorg med baguette, Anna Skippers grova bröd och knäckebröd.

 I somras var också första gången som jag testade att göra egna baguetter och insåg hur himla simpelt det är. Jag fuskar oerhört mycket genom att använda mig av jäst och inte några surdegar, jag har länge tänkt göra min egen surdeg men inte riktigt vågat mig på det än bara. Istället har jag gjort min egen snabbvariant av baguetter, riktigt smidigt att slänga ihop cirka två timmar innan gästerna kommer eller man tänker äta. I detta “recept” finns inga exakta mått eftersom jag inte själv använder några exakta mått. Tanken är lite att man ska våga improvisera, känna sig för och själv inse vad som känns bäst. Har man aldrig bakat förut kan det bli knepigt, men annars är det bara att gå på känsla. Ungefär hur mycket vätska brukar man ha till en viss mängd jäst? Känn på degen, när den inte längre fastnar på fingarna brukar den oftast vara klar. Våga känna efter och ta det hela med en klackspark! På bilden neda ser ni en hemmagjord brödkorg (inte själva korgen då alltså) med Anna Skippers matbröd, hemmagjort knäckebröd och dessa ljuvliga baguetter, servera gärna med hemmagjort smör.

Du behöver

  • Jäst
  • Vetemjöl
  • vatten

Så här gör du

  1. Jag brukar ta ca 1/4 paket färsk jäst och smula ner i en bunke tillsammans med ljummet vatten till jästen har lösts upp. Exakt hur mycket vatten är svårt att säga men jag skulle chansa på nånstans kring en deciliter.
  2. Häll sedan i mjöl varteftersom och jobba degen tills den blir fast och inte klibbar alltför mycket när man tar på den.
  3. Degen kommer kännas ganska hård och svårjobbad, men det är så det ska vara. Låt den jäsa övertäckt i ca en timme.
  4. När degen jäst klart vänd upp den på ett mjölat bord och dela degen i två delar. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt, man vill behålla så mycket som möjligt av luftigheten för att få ett lätt och luftigt bröd.
  5. Ta en av delar och dra ut degen till en baguette och snurra den några varv för en mer rustik känsla och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min på plåten.
  6. Grädda högt upp i ugnen på 250 grader Celsius, och vill man få en extra hård och krispig yta kan man använda en vattenspruta och spruta in lite vatten på bröden emellanåt. Baguetterna är klara när de fåt en fin gyllenbrun färg!
Posted in Grundrecept January 31st, 2012 by
Jessica
and last updated January 31st, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.