Grönsaksbuljong

Att göra sin egen buljong är en av de detaljer som verkligen tar matlagningen till nästa nivå, inte i hur krångligt man ska göra saker för sig själv utan i hur mycket mer djup, komplexitet och bättre det helt enkelt blir. Av alla olika varianter man kan göra så ser jag grönsaksbuljongen som den mest grundläggande och även mest använda, oavsett om det är till en sås, som bas till en risotto eller någonting annat. Skillnaden mot färdigköpt buljong i koncentrat är framförallt att det är mest salt med lite smak man köper, nu blir det istället bara koncentrerad ren, naturlig smak.

Kollar man i lite bättre kokböcker känns det ofta som att man behöver ett helt växthus med färska örter och att börja förbereda buljongen minst ett dygn i förväg. Det blir väl lite bättre om man gör så men man kan gott och väl använda torkade örter och bara låta den stå ett par minuter efter att den kokat klart så att man kan göra den i samband med att man lagar mat. Det tar ju ändå en liten stund men om man börjar med buljongen så är det inga problem att göra den samtidigt som resten av maten.

Risotto med pesto och basilikaskum

Grönsaksbuljong är en mycket viktig komponent i till exempel risotto.

När det gäller vinet så gäller det egentligen bara att ta ett torrt halvbilligt vin (utan märkliga bismaker) som helst inte legat på ekfat för att undvika problem med andra ingdredienser som man kan använda senare, vi brukar ha en bag-in-box stående mer eller mindre enbart för detta ändamål (och tycker att både Les Fumées Blaches Sauvignon Blanc och Drostdy-Hof Chardonnay Viognierfunkar bra).

Ingredienser (ca 4 dl)

  • 2 stora morötter
  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • (2 stjälkar blekselleri)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • svarta pepparkorn, lagerblad och torkade örter

Så här gör du

  1. Skala och hacka morötterna, purjolöken och de gula lökarna. Lägg i en stor kastrull och täck precis med vatten, lägg även i ett par svarta pepparkorn och ett lagerblad. Täck med ett lock och koka i 20 minuter
  2. Ta av kastrullen från värmen och rör i vinet och ett par matskedar torkade örter (till exempel rosmarin, timjan och salvia). Låt stå i minst tio minuter
  3. Sila allt till en ny skål eller kastrull och smaka av med lite salt, vill man koncentrera den kan man reducera ner till önskad styrka i en kastrull. Det går att spara det som inte går åt på en gång i kylskåp i ett par dagar eller genom att frysa in det (vi brukar använda vanliga enliters fryspåsar till det)
Posted in Grundrecept November 1st, 2011 by
Anders
and last updated March 30th, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.