Mitt första bröd!

Efter den mycket givande brödkursen hos Magnus Johansson har jag provat att baka mitt första bröd när jag faktiskt vet vad jag gör och eftersträvar, tror jag i alla fall. Jag valde att börja med ett klassiskt enkelt recept, för det är alltid bättre att klara grunderna innan man börjar experimentera med annat. Det fick bli ett recept som heter “Vita för dagen”.

Nybakat vetebröd

Nybakat vetebröd.

Brödet blev i slutändan väldigt gott, men det enda problemet är ju det här med vårt lilla kök. Vi har ingen plats för en ordentlig köksmaskin utan bara degkrokar till elvispen. När degen ska knådas 25 min i maskin, och den lilla klarar max tio minuter, ja då blir det lite jobbigt. Magnus berättade även på kursen att om man inte har en maskin som gör jobbet åt en kan man få knåda 45 min för hand istället. Jag och Anders fick byta av varandra några gånger, men efter cirka tio minuter med maskin och runt en halvtimme för hand så blev det ändå en fin liten deg.

Det här behöver du (räcker till två mindre bröd som syns på bilden)

Fördeg

 • 75 g vatten
 • 75 g vetemjöl special (är vad jag använde, annars rekommenderas “bagerimjöl”)
 • 2 g honung
 • 1 g jäst
Deg
 • 240 g vatten
 • 425 g vetemjöl special
 • 8 g jäst
 • 10 g salt

Så här gör du

 1. DAG 1 På kvällen innan du vill baka brödet kan du börja med att blanda alla ingredienser till fördegen i en bunke. Du behöver inte lösa upp jästen i vattnet först och det ska inte vara ljummet utan kallt. Kör lite långsamt i maskin i två minuter tills smeten/degen kommer ihop sig och sedan lite tuffare i ytterligare fem minuter.
 2. DAG 2 Ta fördegen som nu har blivit alldeles full med bubblor och blanda med alla ingredienser utom saltet i en stor bunke. Precis som ovan så behöver du inte lösa upp jästen och här är det extra viktigt att använda sig av kallt vatten. Degen ska nämligen knådas i ungefär 25 minuter och om du har ljummet vatten från början kommer jästen bli för varm under knådningstiden och förstörs.
 3. Knåda då alltså ihop degen i 25 min i en maskin eller annars minst 40 min för hand. När du kan ta en liten bit deg och trycka ut den som en tunn, tunn, hinna utan och den samtidigt är len börjar degen bli klar. En av de saker som jag lärde mig under kursen är att man absolut inte får sätta till mera vetemjöl till degen. Den långa knådningen gör man för att glutenet ska hinna fälla ut och tillsätts mjöl senare i processen kommer det inte hinna bearbetas.
 4. När det är cirka tre minuter kvar av knådningen kan du tillsätta saltet. Om degen eventuellt har känts för lös så kommer den komma ihop sig när du tillsätter saltet, om degen är för torr kan man alltid tillsätta mer vatten.
 5. Den färdigknådade degen ska sedan jäsa i två timmar.
 6. När degen jäst färdigt så värm ugnen till 240 grader i varmluft och stoppa gärna in en stenplatta om du har en sådan. Den gör att brödet kommer tillagas direkt när det kommer in i ugnen och inte behöver vänta på att en plåt ska värmas upp först.
 7. Forma degen till valfria former, lägg på en träpaddel och pudra över ett tunt lager med mjöl över degen. Jag lät mina ligga 20-30 minuter innan jag stoppade in dem i ugnen.
 8. Använd paddeln för att lägga bröden på bakstenen, samtidigt kan du också hälla lite vatten (ett par matskedar) på botten i ugnen för att skapa lite ånga som ger extra krispighet till skorpan. Därefter ska de gräddas i cirka 25 min, men bröd blir annars klart när det nått en innertemperatur på 98 grader celsius. Det är bara att testa på samma sätt som man gör med kött! Däremot kan man grädda det längre beroende på hur mörkt man vill ha det och hur mycket smak och karaktär man vill ha i skorpan.


Kommentarer är stängda.