Pannkaka

Mina första minnen i köket, liksom jag tror att det är för många andra, är när jag som riktigt liten hjälpte mormor att laga pannkakor. Jag är ganska säker på att jag inte hjälpte till så mycket men just pannkakor är ett av de mest klassiska och enkla recept som sedan har följt med från mormors receptsamlingar till mammas gamla svarta bok och sedan till min.

Traditionellt sett kommer torsdagens soppa och pannkaka av att man åt en festmåltid dagen innan fredagens fasta och man lyxade då till det vanliga fläsket med ärtsoppa och pannkakan var en efterrätt som serverades med sylt.

Pannkakor

Pannkakor som väntar på att serveras.

Jag tycker att pannkaka passar lika bra till snacks, förrätt, huvudrätt och efterrätt och hemma brukar vi därför skippa soppan och istället göra ett par pannkakor med bacon och riven ost följt av ett par efterrättspannkakor med vispad grädde och äppelmos. Det viktigaste är dock att spara ett par pannkakor till dagen efter, det finns inget godare än att hacka ner dem och sedan steka tillsammans med smör och socker så att man får små karamelliserade pannkaksbitar!

ca. 12 pannkakor

  • 3dl mjölk
  • 3 ägg
  • 6dl mjölk
  • en nypa salt och socker
  1. Häll allt mjöl i en bunke och knäck ner äggen på en sida. Vispa ihop äggen (utan alltför mycket av mjölet) och börja sedan gradvis ta med mer och mer av mjölet. När blandningen är för tjock för att enkelt kunna vispas blandar man i lite av möjlken i taget (ca 0.5dl) tills det är en tjock smet.
  2. Blanda i resten av mjölken och tillsatt socker och salt, låt smeten helst stå kallt i minst en timme så att den får mogna på sig lite och bli lite lenare.
  3. Värm ett par stekpannor på mediumhög värme, lägg i en smörklick (det ska fräsa och bli brunt om man inte gör någonting mer) och häll i tillräckligt med smet för att precis täcka stekytan. Vänd när undersidan har fin färg och gör klart den andra sidan.
Posted in Grundrecept October 27th, 2011 by
Anders
and last updated October 28th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.