Blodpudding med fläsk, äpple, lingon och skirat smör

Blodpudding passar egentligen bättre som lunch men nu fick det bli fredagsmiddag då jag var riktigt sugen på god, snabblagad husmanskost. Att den är i princip gratis att laga (nåja, ca 12.50kr per portion) gör ju inte saken sämre när det börjar bli dags att lägga undan pengar till julklappar.

Blodpudding

Klassisk husmanskost i form av blodpudding med äpple, bacon, rårörda lingon och skirat smör.

Detta behövs (2 portioner):

  • ett paket (425g) blodpudding
  • ett paket (140g) bacon
  • ett syrligt äpple i klyftor
  • lite lingonsylt
  • 50g skirat smör

Använder man två stekpannor och en kastrull till smöret går det nästan fortare att laga detta än man hinner med, jag börjar med att steka bacon i en teflonstekpanna och smälta smöret i en stålkastrull. När fläsket är klart har gjutjärnspannan blivit varm och det är dags för blodpuddingen att stekas i lite smör, samtidigt häller jag bort baconfettet och lägger i äppelklyftorna i den stekpannan. När den blivit varm igen flamberar jag med lite Xanté (Calvados passar kanske ännu bättre men det har jag inte hemma just nu). På tallriken häller jag det skirade smöret över äppelbitarna och lägger lite rårörda lingon vid blodpuddingen.

Till detta drack jag en Guinness ur burk med kolsyrepatron, det som slog mig då var att jag inte var riktigt så snäll som jag borde mot den Smörpundets årgångsporter jag drack häromveckan. Jag måste ha blandat ihop Guinnes på tapp mot den man köper hem för Smörpundets porter spelar i en helt annan liga, den är mycket större, mer komplex och djupare och har mycket, mycket bättre skum trots kolsyrepatronen i denna. Jag kanske trots allt ska hålla bättre utkik efter bra öl i Systembolagets tillfälliga sortiment och inte bara koncentrera mig på vinerna.Kommentarer är stängda.