Entrecôte med tomatsallad och 2006 Cuvée de Mon Aïeul

För att dricka våra finaste viner brukar vi vanligtvis ha någon anledning i form födelsedagar, alla hjärtans dag eller liknande. Men ibland kommer suget att ta ett riktigt toppvin från källaren utan att det finns någon passande celebration i sikte, vad göra? Man får hitta på en bra anledning så idag firar vi framtida lycka genom att hälla upp en prestige-Châteuneuf-du-Pape i form av Pierre Usseglios Cuvée de mon Aïeul 2006 (650kr på Systembolaget så länge det finns några kvar) och serverar entrecôte med en tomat- och basilikasallad med squash, lite rostade rotfrukter och min barbequesås.

Entrecôte med tomat- och basilikasallad, squash och rostade rotfrukter.

Entrecôte med tomat- och basilikasallad, squash och rostade rotfrukter.

Detta behövs (2 personer):

 • ca 500g entrecôte i två skivor
 • 2st potatisar
 • 2st morötter
 • 3st plommontomater
 • 1 kruka färsk basilika
 • juicen från en citron
 • 3msk chilisås
 • 1msk flytade kalvfond
 • 1msk ostronsås
 • 1msk kinesisk soja
 • 1tsk smält honung
 • olivolja

Listan med ingredienser kan verka rätt lång men det tar inte lång tid att tillaga detta, ca 40 minuter innan det är dags att servera gör man i ordning rotfrukterna och ställer dem i ugnen på 225 grader, vi slängde också ner lite rosépepparkorn och en krossad (inte pressad) vitlöksklyfta i den formen tillsammans med lite olivolja samt salt och peppar. Nu är det också läge att ta fram sina entrecôteskivor så att de är vid rumstemperatur när de ska stekas.

Tio minuter innan det är dags att servera är det fullt drag i grillpannan som gäller, medan den värmer upp tärnar vi tomaterna och lägger i en skål med basilikabladen, på med lite citronjuice, olivolja, salt och peppar och blanda runt. Nu borde pannan vara varm och då åker köttet i.

Till min barbequesås använder jag vanlig chilisås som bas men ökar umami-innehållet genom att blanda i kinesisk soja (mushroom soy) och ostronsås och får den att få mer köttsmak med lite flytande kalvfond. Lite smält honung och olivolja balanserar sältan och gör den lite mjukare och sen smakar jag av med lite peppar. Passar lika bra till hamburgare som biff och går så snabbt att göra att den är klar innan det är dags att vända biffen i pannan.

Sista momentet är att steka eller grilla lite squash. Vi friterar i en stekpanna samtidigt som köttet blir klart. När nu alla delar är klara är det inte mycket mer än att ta hand om lite disk under tiden köttet blir klart och sedan lägga upp, totalt har vi nu lagt ca 15 minuter på matlagning med en halvtimmes paus i mitten.

Domaine Pierre Usseglio Cuvée de mon Aïeul 2006.

Domaine Pierre Usseglio Cuvée de mon Aïeul 2006.

Hur var det med Cuvée de mon Aïeul då? Det är det hittills högst poängsatta (96 poäng från Robert Parker och “A star of the vintage”) och dyraste (650kr på Systembolaget) vinet vi har korkat upp hemma hos oss. I vin- och matboken står det att Châteauneuf-du-Pape passar bra till Strip Steaks (dock ännu bättre till lamm och kanin) samt att grenache (som denna cuvée nästan enbart består av) passar särskilt bra till grillat rött kött och jag kan bara hålla med, speciellt när man även får med lite av tomatsalladen och barbequesåsen. Första intrycken är att den inte alls lika lakritsdriven som många andra grenachebaserade viner och vi hittar inte det minsta strävhet. Det vi hittar är dock koncentration, kraft och tjusning. Längden är oerhörd och så även balansen, den lilla sötma som finns hos Bosquet des Papes 2006 och Barroche Signature 2006 finns däremot heller inte alls, mon Aïeul är mycket mörkare och mer mystisk, i eftersmaken hittar dock en del lakrits fram tillsammans med lite björnbär. Tanninerna är mjuka och extremt välintegrerade och ger struktur men som sagt ingen strävhet.

Jag tycker inte alls att det är så syltigt som några andra beskriver det, kanske beror det på de referensramar jag har. Utan tvekan är det ett av de bästa viner jag druckit, med klar marginal den mest kraftfulla och balanserade 2006 Châteuneuf-du-Pape och i samma klass som La Pèira 2007 men inte direkt mer njutbart än några andra mycket billigare vin från den magiska årgången 2007 i området.

Vi sparar även lite till nästa dag för att se om det händer någonting mer med vinet. Gissa om det har! Det har fått ett nytt liv och öppnar upp sig på ett helt annat sätt, det är väsentligt mycket strävare och mycket mer lakrits kommer fram. Jag drar slutsatsen att det här vinet fortfarande är extremt ungt och kommer kunna bjuda på en hel del mer med tiden. Det kommer bli väldigt kul att se vad som händer med nästa flaska, hoppas bara att jag kan hålla mina intryck vid liv så att jag kan jämföra dem på ett bra sätt för jag hoppas kunna hålla mig ifrån den i åtminstone 10 år…En tanke kring “Entrecôte med tomatsallad och 2006 Cuvée de Mon Aïeul