Fläskfilé med chili- och mozzarellasallad

Under ett vårbesök i London köpte vi med oss lite frön hem, när det var dags att skörda våra Hungarian Hot Waxes (vad trodde du det var för typ av frön?) i slutet av sommaren kände jag att de skulle passa bra som en liten kick i en sallad tillsammans med fläskfilé och detta blev resultatet:

Fläskfilé med chili- och mozzarellasallad.

Fläskfilé med chili- och mozzarellasallad.

Hungarian Hot Wax är en ganska mild chilivariant med en hetta på 5000-15000 på Scoville-skalan. Frukterna blir ganska stora, upp till 15cm, och har ett tunt gulgrönt skal som ger en härlig färgklick till de flesta maträtter.

Hungarian Hot Wax.

Hungarian Hot Wax.

Följande behövs (2 portioner):

  • 1 fläskfilé
  • 1 boll mozzarella
  • 1 påse blandsallad (eller ca 50g lösvikt)
  • 1 Hungarian Hot Wax (eller annan chili)
  • lite pinjenötter
  • 1-2msk olivolja
  • saften från 1/2 citron

Sätt igång ugnen på 175 grader och gnid in fläskfilén med salt, peppar och chilipulver. Man kan vara ganska generös med det starka chilipulvret då det tappar mycket av sin hetta när man bryner filén. Efter att den har blivit brynt så är det bara att slänga in den i ugnen i ca 15 minuter, har man en “kall” ugn kan det krävas lite längre tid och har man en varm kan 10 minuter duga. Då kommer den komma ut alldeles perfekt och lite lagom rosa (men inte blodig som inte är så bra när det gäller fläsk).

Under tiden fläskfilén är i ugnen kan man förbereda salladen, det är inte så mycket jobb egentligen. Chilin ska skrapas ur och skivas och mozzarellan ska delas upp i mindre bitar. Har man köpt eller plockat sallad i större bitar river man de till lite mindre bitar. Allt blandas sedan i en skål med lite olivoja, pinjenötter och en skvätt citronjuice.

Brynt och ugnsstekt fläskfilé färdig att skivas.

Brynt och ugnsstekt fläskfilé färdig att skivas.

Den här maträtten passar bra till fest men är så oerhört enkel, snabb och billig att den funkar lika bra vilken vardag som helst. Det enda man ska komma ihåg är att inte glömma ta ur salladen ur matlådan innan man värmer den, eller så äter man allting ljummet.Kommentarer är stängda.