Glaserade grönsaker med lammrostbiff

Om det inte varit uppenbart sedan tidigare så är det väldigt ofta som Anders ansvarar för de mer avancerade huvudrätterna här hemma hos oss. Inte för att jag inte kan, utan mest för att jag brukar vara upptagen med att göra efterrätter eller städa om det kommer gäster. Men denna gång är det faktiskt jag själv som har lagat hela huvudrätten! Nu är den ju inte jättesvår, men det var ändå en ny tillagningsteknik som jag har testat och som fungerar väldigt väl och är ganska enkel och självgående.

Själva tekniken går ut på att grönsakerna får koka i vatten tillsammans med lite smör och socker för att bli glaserade, men själva hemligheten är att när vattnet kokat bort kommer grönsakerna precis vara klara, om man gör helt rätt vill säga. Det ideala är att göra varje grönsakssort för sig i varsin kastrull, och sedan blanda dem innan man ska servera, eftersom palsternackor blir klara fortare än morötter. För enkelhetens skull valde jag att göra alla samtidigt, och är man smart slänger man bara i de grönsaker som blir klara snabbare lite senare i kokprocessen.

Glaserade grönsaker med lammrostbiff

Glaserade grönsaker med lammrostbiff och rosmarin- och vitlökssmör.

Maträtten bestod alltså av glaserade grönsaker serverade med rosmarin- och vitlökssmör samt lammrostbiff. Till detta drack vi en flaska Clos des Papes 2007 som för de som inte håller koll på sina viner från södra Frankrike är en av de absolut bästa standardcuvéer som existerar, oavsett vart i världen vi letar. Till skillnad från många andra vinmakare i Châteauneuf-du-Pape går inte den allra bästa frukten ner i specialviner i små upplagor utan allt finns i deras huvudvin, och för de som någonsin testat en Clos des Papes vet att det är ett helt magiskt vin som bjuder på en otrolig finstämmighet tillsammans med både komplexitet och kraft. Det är ett av de absolut mest välbalanserade vin jag har provat på och just lamm med vitlök, timjan och rosmarin är skolboksexemplet på den perfekta matchningen.

Du behöver (2 portioner)

 • 1 morot
 • 1 palsternacka
 • 1 salladslök
 • smör
 • socker
 • timjan
 • lagerblad
 • rosmarin
 • vitlök
 • lammkött

Så här gör du

 1. Skala och skär morötter, palsternackor och salladslök i så lika stora bitar som möjligt. De bör vara ca 3,5 cm långa och 1,5 cm breda. Ju mer lika de är i storlek desto större är chansen att de blir klara samtidigt.
 2. Placera bitarna i en stor kastrull, det ska helst bara bli ett enkelt lager, tillsätt vatten så att det precis täcker grönsakerna. I detta skede kan du även tillsätta en liten klick smör, en halv tesked socker, de kryddor du vill använda och salt. Eftersom vi skulle äta lammkött till valde jag timjan och rosmarin, men även andra kryddor fungerar självklart beroende på vad man ska äta till.
 3. Koka upp vattnet och låt det sedan sjuda i ca 10-15 min. Tanken är nu att grönsakerna ska vara klara samtidigt som vattnet kokat bort, men om det är klara innan dess kan du ta bort det överflödiga vattnet och bara låta ett par matskedar vara kvar i kastrullen. Kasta försiktigt runt grönsakerna i glazen som blir kvar i kastrullen och salta och peppra efter smak och tycke.
 4. För att göra rosmarin- och vitlökssmöret blandar du helt enkelt ett par matskedar smör med pressad vitlök och rosmarin, helst färsk men även torkad går bra.
 5. Köttet är enklast att hanterna genom att först bryna det i en varm stekpanna och sedan låta bli klart till önskad temperatur i ugnen. Släng gärna i en vitlöksklyfta i ugnsformen och ett par kvistar av timjan, rosmarin eller de kryddor du använder för extra smak.


Kommentarer är stängda.