Julmustglaserade revbensspjäll

Det är fight-night, min vän Per kommer på besök (som inte någonsin bangar på min mat) och jag har sett för mycket Iron Chef America. Vad händer då? Jo, jag börjar tänka på mat man äter med händerna och nya experiment. Efter att snabbt ha övervägt chilikryddade kycklingvingar kommer jag även att tänka på revbensspjäll och att man kanske kan fixa en glasering baserad på julmust. Den är ju både söt och har viss tyngd så någonstans tror jag att det kan bli ganska bra, när man ändå håller på med julmust så tänker jag mig att det även borde fungera på samma sätt som en porter eller stout till en stek när man man förkokar spjällen så det får även bli basen till den buljongen. Resultatet? Det passade lika bra i verkligheten som i teorin så nu finns det en till liten rätt till julbordet!

Till detta gjorde jag lite ugnsrostade potatisklyftor, först smälte jag smör med grillkrydda och flingsalt i ugnen och sedan blandade jag runt alla potatisar. Gör tunna klyftor och kör sedan med varmluft i ugnen, se till så att de får mycket plats så att de blir härligt krispiga, de går bra att köra samtidigt som griljeringen av spjällen. Självklart finns det bara en sak att dricka till detta, julmust så klart.

Julmustglaserade revbenspjäll

Julmustglaserade revbenspjäll förkokade i en julmustbaserad buljong.

Detta behövs (4 portioner)

 • 1.5-2kg tunna revbensspjäll
 • 1 stor morot
 • 1 stor gul lök
 • ca 1 l julmust
 • pepparkorn, lagerblad
 • tomatpurée, chiliflakes
 • muscovadosocker

Så här gör du

 1. Dela spjällen lägns med benen i lagom stora portionsbitar (eller så att de får plats) och lägg i en stor kastrull. Skala och hacka moroten och löken och lägg i även dessa. Häll över ca. 0.75 l julmust och fyll på med vatten så att allting täcks.
 2. Koka upp och skumma av ytan i ett par omgångar, låt det sjuda under lock i minst två timmar (de blir då extremt möra, nästan så att det är svårt att hantera dem när de är klara).
 3. Till glaseringen tar vi ca 2 dl julmust, ett par matskedar muscovadosocker, cirka en tesked tomatpurée och någon nypa chiliflakes i en liten kastrull. Fyll gärna också på med någon deciliter av buljongen från den stora kastrullen och reducera ner till en sirapsliknande konsistens.
 4. Flytta över revbensspjällen till en ugnsform och pensla över glaseringen, ställ in 10-15 minuter på ganska hög värme (225 grader eller mer, varmluft går bra om man har andra saker i ugnen) tills de har fått en bra yta, man kan ta ut dem och pensla på lite mer under tiden om man vill det. Salta med flingsalt innan servering.


Kommentarer är stängda.