Kalkonchili

Under våren och början av sommaren i år tog vi en liten satsning för att komma i form och vi skar ner ordentligt på kolhydraterna, tränade lite mer än vanligt och var noggranna med vad vi stoppade i oss. Det blev i princip inga onyttiga kolhydrater alls på åtta veckor. Om man bläddrar i framförallt amerikanska träningsböcker med olika former av dieter som är anpassade till träning innehåller många recept olika varianter av kalkon. I USA är det inte främmande att kalkon är en vanlig del vardagsmaten och äts ofta. I Sverige blir det ju oftast en helstekt kalkon kring jul och nyår och så självklart kalkon som pålägg. Mycket mer än så har jag inte upplevt.

Vi har dock tur därför att vår lokala ICA-affär har en mycket spännande kött-disk där man dels hittar kalkon och kalkonfärs men även allt från älg, struts, anka och hjort och häromdagen såg jag till och med pytonorm! Det dröjer nog ett ganska långt tag tills vi vågar oss på att servera orm till middag, men hur intressant låter inte det?!

Kalkonchili

Nyttig kalkonchili med kikärtor.

I samband med vårt träningsprojekt (som för övrigt gick mycket bra) hittade vi kalkonfärs och testade att göra nedanstående recept. Det blev fantastiskt gott, kalkonfärsen ger en annan typ av smak och kombinerat med rotfrukterna blir det en härlig, höstig och nyttig rätt, väl värd att prövas!

Detta behövs (4 portioner)

 • 1 burk kikärtor
 • 3 stora eller fem små rödbetor
 • 2 morötter
 • 2 palsternackor
 • 1 lök
 • 500 g kalkonfärs
 • smör
 • salt
 • sambal oelek
 • 4 stora tomater

Så här gör du

 1. Börja med att skölja kikärtorna i ljummet vatten (eller om du blötlägger dina egna krävs att de ligger i vatten över natten).
 2. Placera dem på en plåt och kör in dem i ugnen på 225 grader Celsius.
 3. Skala under tiden rödbetor, morötter, palsternackor och lök. Hacka dem i lämpliga bitar och lägg även dem på plåten i ugnen. De ska stå i ca 30 min, eller tills rödbetorna är klara (de tar oftast längst tid)
 4. Efter ca tio minuter kan man börja steka kalkonfärsen och krydda med salt och sambal oelek fter smak.
 5. Dela tomaterna och skär bort “mitten”, lägg i dem och låt dem koka med färsen så blir det en härlig tomatsås, vill man ha mer sås är det bara att ha i fler tomater.
 6. När rotfrukterna och kikärtorna är klara i ugnen är det bara att röra ner dem i stekpannan. Servera gärna med lite hackad bladpersilja.
Posted in Huvudrätter October 14th, 2011 by
Jessica
and last updated November 22nd, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.