Långsamstekt fläskkarré med sötpotatismos och apelsinssås

Ibland kommer inspiration enkelt; i helgen var fläskkarrén riktigt billig i vår lokala affär men det kändes lite överdrivet att göra 3.5 kg fläsk av samma rätt till två personer. Så det blev en pulled pork i helgen och jag funderade vidare på hur man kan göra den rätten lite mer julig. Av någon anledning tänkte jag direkt på apelsin och hur det borde funka bra med soja och fläsk, till det hade jag precis sett någon göra sötpotatismos och då vi inte testat det tidigare tänkte jag att det skulle bli intressant att testa och antagligen också passa ganska bra.

Sagt och gjort, planen blev att strimla fläskkarrén och steka den riktigt långsamt (för att smälta ur fettet) tillsammans med lite apelsinskal och soja och sedan servera med ett sötpotatismos och en sås gjord på saften från apelsinen, muskovadosocker för att göra den mindre besk (som den lätt blir när man kokar och reducerar den) samt kinesisk soja för att balansera sötman och få i lite umami. Det blev toppenbra och nu är nästa steg att försöka förfina den här rätten lite grann och få in lite mer goda tillbehör på tallriken.

Långsamstekt fläskkarré med sötpotatismos och apelsinsås

Långsamstekt fläskkarré med sötpotatismos och apelsinsås.

Du behöver (6 portioner)

 • 1.2 kg fläskkarré
 • en apelsin
 • 1 msk honung
 • ca 4 sötpotatisar
 • en bit ingefära (cirka 4x2cm)
 • 25 g smör
 • ca 1 msk citronjuice (eller en knapp halv citron)
 • kinesisk soja

Gör så här

 1. Skala och gör centimeterstora kuber av sötpotatisarna. Koka i saltat vatten tills de är mjuka (cirka 20 minuter) och häll sedan av vattnet.
 2. Skär tjocka skivor av fläskkarrén och strimla dessa tunt, börja stek på mediumvärme (sexan på en niogradig skala) med lite olja i pannan (eller pannorna om man inte har så stora hällplattor). Häll på ungefär 1 msk kinesisk soja och det rivna skalet från en apelsin, salta och peppra lätt. Stek i minst 20 minuter, börjar de bli för klara är det bara att sänka temperaturen. När fläsket börjar bli klart (och sötpotatisen är mjuk) häller man i 1 msk honung och rör runt tills köttet är lätt karamelliserat.
 3. Pressa apelsinen och blanda i 1 tsk soja och cirka 3 msk muskovadosocker i en kastrull. Koka på hög temperatur tills såsen har reducerat till hälften eller mindre. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer soja eller socker.
 4. När sötpotatisen är klar låter du smöret smälta ner över kuberna. Riv under tiden ingefäran (med skalet på) och pressa ner saften i kastrullen tillsammans och häll i lite citronsaft. Mixa med en elvisp tills det är ett fint mos, behöver det bli lösare kan man ha i mer smör. Salt och peppra och reglera sötman i moset med hjälp av citronjuicen.
 5. Servera med lite sesamfrön spridda över alltihop.


Kommentarer är stängda.