Lax med chipotleröra och mangosalsa

Vi bestämmer ofta vad basen till middagen ska vara genom att helt enkelt öppna frysen och se vad som finns där, eventuellt genom att plocka första bästa paket eftersom den oftast är för full för att det ska vara meningsfullt att gräva. Häromdagen kom en påse med laxfilébitar fram och då jag ville göra någonting snabblagat plockade jag lite inspiration från en lunchrätt på Restaurang S i Solna (som jag verkligen kan rekommendera) som jag nyligen besökte. Chipotle är rökt och torkad chili och det brukar variera lite hur stark den här, så det kan vara bra att testa den innan man har i hela i röran. Det syrliga och lite söta i mangosalsan passar väldigt bra till att bryta av den heta röran och lite fetare laxen.

Vill man lyxa till det lite kan man såklart använda mer färska örter och blanda i någonting gott i bulguren, men här var det husets resurser som gällde förutom mangon! Med lite planering är det här klart på 20 minuter, har man en induktionsspis kanske man till och med kan pressa det till 15 minuter men snabblagat är det i vilket fall som helst.

Lax med mango

Lax med chipotleröra och mangosalsa.

Detta behövs (4 portioner)

 • 500g laxfilé
 • 1 mango
 • 1 lime och eventuellt lite mer lime- eller citronjuice
 • 1 chipotle
 • 125 g crème fraîche
 • 2 dl bulgur
 • mynta
 • chilisås eller tomatpurée

Så här gör du

 1. Mät upp rätt mängd vatten till bulguren (vanligtvis 4 dl till 2 dl bulgur) och koka upp det, häll i bulguren tillsammans med lite salt och koka i cirka 12 minuter.
 2. Sätt en stekpanna på uppvärmning och skär under tiden till laxfiléerna, hacka mangon och finhacka chipotlen. Stek laxen på mediumvärme i lite smör och olja, vänd den efter cirka 3-4 minuter då den fått fin färg och yta. Den är klar när den börjar bli spänstig. Salta och peppra och blanda ihop rörorna under tiden laxen steks.
 3. Mangosalsa: Blanda mango, limejuice och rivet limeskal från en lime i en skål och torkad mynta (eller helst hackad fräsk mynta), häll eventuellt i lite mer lime- eller citronjuice om det är för torrt.
 4. Chipotleröra: Blanda den finhackade chipotlen med crème fraîche i en annan skål och smaka av med salt, peppar och lite chilisås.


3 tankar kring “Lax med chipotleröra och mangosalsa

Fröken Dill säger 2011-11-23:

Intressant. Jag lagade något väldigt likt häromdagen också inspirerad av en krogmeny (Cliff Barnes lunchmeny)!
Men jag använde färdig chipotlepasta. Mycket gott – rökig, stark chipotle är perfekt till sötsyrlig mango.

Anders säger 2011-11-24:

Vart hittade du chipotlepasta? Jag blev så nöjd när jag för första gången såg de små påsarna med chipotles och anjos bland chilifrukterna i min butik…

Fröken Dill säger 2011-12-6:

Santa Marias chipotlepasta kommer och går i butikerna. Först fanns den överallt, sedan var den borta länge. Efter flera år kom den igen och började finnas i välsorterade Coop och ICA-affärer bl a.
Faktiskt föredrar jag nästan pastan framför “chipotles naturell”…
Om du får tag på den – testa den på quesadillas med ost, bacon och purjo – GALET gott!