Luffarfilé 55 grader med potatisgratäng

Luffarfilé är ett gammalt svenskt namn för det som oftast kallas rostas och helt enkelt är en del av rostbiffen formad som en filé. Den är vanligtvis mörare än rostbiff och fransyska och kan därför användas som ett billigare substitut när man vill grilla eller ugnsrosta oxfilé. Här är en en enkelt ugnsrostad variant med 55 graders innertemperatur (härligt medium-rare) tillsammans med potatisgratäng och lite vitlökssmör.

Luffarfilé 55 grader med potatisgratäng, kryddsmör och sallad.

Luffarfilé 55 grader med potatisgratäng, kryddsmör och sallad.

Detta behövs (4 portioner):

  • 800g rostas
  • 8st potatisar av mjölig sort
  • 1 gul lök
  • 2dl grädde
  • mjölk
  • riven ost
  • smör
  • timjan
  • 1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 225 grader och börja med potatisgratängen, skala potatisen, skär den så tunt som möjligt och finhacka löken. Lägg ett lager potatis i en ugnssäker form, strö över lite lök, salt och peppar och häll över lite grädde. Varva på samma sätt och avsluta med osten, det är lagom om mjölken och grädden når ungefär 2/3 upp i formen, då kokar den antagligen inte över och all potatis kan bli mjuk. Gratängen behöver stå inne i ugnefär 40 minuter så man kan antingen lägga över lite folie de sista tjugo minuterna eller hälla på osten när den stått inne ett tag för att inte bränna den.

Unden tiden gratängen är i ugnen förbereds biffen, salta, peppra och bryn den i smör och olja. Sätt därefter i en termometer och stoppa in den i ugnen när det är ungefär 20 minuter kvar på potatisgratängen. Håll koll på temperaturen och ta ur den precis när den kommer upp till 55 grader och ställ den att vila ett par minuter (eller tills resten är klart) under lite aluminiumfolie. Den blir enklare jämnvarm om den är rumstempererad när man börjar bryna den och/eller man rostar den i lägre temperatur, men då jag bara har en ugn så fick det bli 225 grader den här gången.

Under tiden allt annat är i ugnen passar jag på att göra lite kryddsmör genom att blanda smör, timjan, vitlök och salt och ordna en liten sallad. Nu blev det inget vin idag men det smakrika och möra köttet tillsammans med den krämiga gratängen passar alldeles utmärkt till koncentrerade, tuffa och smakrika viner. En schysst australiensisk Syrah, italiensk Barolo, fransk Châteauneuf-du-Pape eller Bordeaux passar alla lika bra.2 tankar kring “Luffarfilé 55 grader med potatisgratäng

Facebook User säger 2009-12-28:

Det lät inte dumt nånstans. Kanske ska sluta prenumerera på din blogg, ty jag blir alldeles för hungrig av den. 😉

Anders säger 2010-1-4:

Då kan du gissa hur det känns när man sitter efteråt och fixar med bilderna och skriver ihop posten med vetskapen att maten är slut och flaskan är urdrucken…