Minimalistisk skånsk kalops på högrev

Högrev börjar bli något av en grundbult i matlagningen då det förutom köttfärs är det enda nötköttet jag skulle klassa som billigt. Många andra styckningsdelar är fortfarande prisvärda men vill man ha råd med en bra flaska vin till helgen så blir det till att snåla in lite under veckorna. Potatis skippar vi den här gången då den inte riktigt tillför något till rätten förutom kolhydrater, vilket man ju beroende på aktivitetsnivå kan behöva olika mycket av.

Amerikansk högrev

Välmelerad amerikansk högrev.

Att använda morötter i kalopsen verkar vara ett skånskt påhitt, jag tycker bara att det verkar självklart då lök och morötter ger en underbar mustig smak tillsammans med nötkött. Jag har haft lite svårt att hitta någon bra information om hur kalopsen kom in i den svenska husmanskosten men klart är att torpare (från andra halvan av 1800-talet och in på 1900-talet) blev duktiga på långkok (även dillköttet uppkom ungefär samtidigt) av de lite tuffare styckningsdelarna då de ofta sålde av det finare köttet till hökarboden i närmaste by eller stad och använde resten själva. Potatisen började också odlas i större skala på 1800-talet så det stämmer också överens med hur vi vanligen serverar kalops.

Detta behövs (6 portioner)

  • 800g högrev
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • lagerblad

Gör så här

  1. Gör tjocka stavar av morötter, stek tillsammans med lök på medium-hög värme i lite olivolja. Låt ligga i tills de blir mjuka och nästan får färg och lägg då i köttet (i kubiska bitar). Låt brynas med lite salt och fyll sedan på med vatten så att det täcker och lägg i ett par lagerblad. Låt koka i minst 1.5 timme på medium-låg värme. Kontrollera vätskenivån med jämna mellanrum och fyll eventuellt på.
  2. Med 30 minuter kvar plockas lagerbladen bort och i läggs istället hackad purjolök. Reducera ner vätskan om det är för mycket (det ska en sås som precis börjar tjockna). Salta och peppra och garnera eventuellt med lite persilja eller något annat gott.


Kommentarer är stängda.