Plankstek med oxfilé och klassiska tillbehör

Vi äger två stycken matplankor, det innebär så klart att vi inte kan bjuda på plankstek och då de ligger ganska långt inne i ett skåp så blir det inte heller särskilt ofta vi tar fram dem till oss själva heller. Men, ibland kommer vi ihåg att de finns där och då passar de utmärkt att leta fram till en härlig köttbit.

Planksteken kommer ursprungligen från Transylvanien och består av blandade grillade köttbitar. Den har serverat på berömda restaurang Gundel i Budapest sedan år 1900, där kallas den dock för fatányéros. Klassiska tillbehör är bacon, pommes frites, tjocka friterade potatisskivor och en grönsallad, i sverige har vi dock vår egen kultur och vår mest klassiska planksteksrestaurang Villa Godthem där den framförallt serveras gjord på oxrygg med bearnaisesås och ugnsgratinerad tomat. Andra tillbehör som också kan anses klassiska är ju såklart potatismoset, baconlindad sparris och smörstekta morötter.

Plankstek med oxfilé

Plankstek med oxfilé, baconlindad sparris och bearnaisesås.

Detta behövs (4 portioner)

 • 600 g oxfilé
 • 140 g (ett paket) bacon
 • 100 g (ett knippe) sparris
 • 125 g (1/2 ask) körsbärstomater
 • ca 16 st mjöliga potatisar
 • en äggula
 • ca 50 g smör
 • ca 1 dl mjölk
 • en omgång bearnaisesås (ägg, smör, vinäger, dragon)

Så här gör du

 1.  Ta fram köttet, skala och koka därefter potatisen i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, linda in sparrisen i baconskivor och ställ in i ugnen.
 2. Dela körsbärstomaterna och fräs på mediumvärme i lite olivolja, sänk sedan värmen och låt de falla sönder långsamt. Krydda med salt, peppar och en nypa oregano. Eventuellt kan man också fräsa med lite finhackad lök och vitlök från början.
 3. Gör bearnaisesåsen
 4. Värm en eller flera grillpannor på högsta värme i minst fem minuter så att de blir riktigt varma, skär tjocka skivor av oxfilén och salta dessa. Grilla tills ytan blir fin i pannan under tiden moset görs men ta sedan av de så fort som möjligt.
 5. Häll av vattnet när potatisen är klar och krossa den sedan med visparna till en elvisp. Blanda i ett par matskedar värmd mjölk, äggulan och små bitar kallt smör, vispa runt med elvispen tills det är integrerad. Häll i mer mjölk om moset behöver bli lösare men var försiktig med vispningen så att det inte blir klistrigt. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite riven muskotnöt.
 6. Lägg upp mos och köttet på plankorna, sätt upp värmen i ugnen till cirka 225 grader och ställ in dem. Låt de stå inne tills köttet är lagom klart (cirka fem minuter för medium, men det beror helt på tjocklek och värmen i ugnen när man ställer in dem) och moset har fått fin färg på topparna. Är moset lite blekt när köttet är klart kan man fuska med en blåslampa. Lägg upp resten av tillbehören och servera.

Kom ihåg att kontrollera sparrisen och baconskivorna under tiden de är i ugnen så att de inte blir brända. Bearnaisesåsen, potatismoset och tomaterna går alldeles utmärkt att göra i förväg om man vill minska arbetet strax innan servering.

Vi valde att göra en tomatröra på körbärstomater istället för gratinerade tomater då vi helt enkelt tycker det är godare och man har lite mer att jobba med, eftersom det redan ligger örter i bearnaisesåsen passar det bra med lite oregano.

Äggulan i moset för att det blir snarare Pommes Duchesse än vanligt mos och det gör att det får finare färg i ugnen, ju mer fina toppar desto bättre tar det sig också. Det vanliga är att man använder sig av en sprits men det funkar lika bra att dra lite i det med en gaffel.2 tankar kring “Plankstek med oxfilé och klassiska tillbehör

Fröken Dill säger 2011-12-11:

En riktigt bar planka är himmelriket!

Jessica säger 2011-12-11:

Visst är det!