Pulled Pork Sandwich

USA har fått ett lite oförtjänt dåligt rykte om sin matlagning, kollar man bara under ytan så har de både en stark egen kultur (barbecue och sina diners, till exempel) och de tar en mängd rätter på fullaste allvar (chilis och biffar, till exempel). En rätt som jag först nyligen fick nys om är Pulled Pork där en av de mest intressanta varianterna härstammar från den amerikanska södern, där grillar man fläskkaré under lång tid i indirekt värme (eller en smoker) tills den blir så mör att den faller sönder när man petar i den. Man serverar den sedan i en macka tillsammans med en tomatbaserad barbecuesås och coleslaw.

Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich på en ciabatta med lite barbequesås.


I brist på både grill och smoker så går det bra att även använda sig av en vanlig ugn eller till och med koka köttet (det är dock inte riktigt Södern längre då), det viktiga är bara att man blandar i en del av såsen när man dragit isär det så att det smaksätts och blir saftigt och att man sedan häller på ännu mer sås, det ska inte gå att äta mackan på vanligt sätt utan att grisa ner sig! Man kan såklart göra en egen chilisås från grunden, med tanke på hur länge karrén ska vara i ugnen har man ingen brådska.

 • 800g fläskkarré
 • 250g crème fraîche
 • 400g kål (tex vitkål eller spetskål)
 • 200g morötter
 • 1 gul lök
 • 0.5dl chilisås
 • 2 ciabattas
 1. Gör en dry rub av paprikapulver (mest), svartpeppar, flingsalt och grillkrydda (vitlökspulver), eventuellt även lite torkade/rökta chiliflakes. Gnid in en stor bit fläskkarré (torrt) och låt stå minst en timme men helst över natten under plastfolie i kylskåp
 2. Sätt igång ugnen på 150 grader och stoppa in fläskkarrén i minst fyra timmar i en ugnsform. Den kommer bilda en hård skorpa under tiden, verkar den bli för tjock eller brända kan man sänka värmen något eller lägga folie över.
 3. Lyft ur karrén ur ugnsformen och använd två gafflar för att dra isär köttet när det är klart (en gaffel försvinner rakt ner i den om man petar på den). Skrapa loss godbitarna i formen i stekspadet och häll sedan ner det i en kastrull och koka ihop med chilisås, en skvätt kinesisk soja, ett par skvättar japansk soja, lite muskovadosocker och en hackad chili. Späd eventuellt ut den med vatten.
 4. Häll hälften av såsen över köttet och blanda runt.
 5. Gör en coleslaw genom att strimla grönsakerna och steka löken lätt, sedan blanda den med kål, morot och crème fraîche. Salta och peppra.
 6. Dela bröden och servera ett rejält lager toppat med sås och coleslaw.
Pulled pork

Fläskkarré separerad efter 4 timmar i ugn.Kommentarer är stängda.