Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara är en italiensk pastarätt som säkerligen kan göras på hundratals olika sätt och med massor av olika ingredienser. I Italien är det ovanligt att använda sig av grädde medan det är desto vanligare  i Sverige och även andra länder. Jag tänkte i alla fall bjuda på min variant av en carbonara, som blir en snabblagad, krämig och god rätt.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara dagen efter, den är så klart godare direkt men fungerar även bra som matlåda om det blir något över.

Det har blivit lite av en onyttig standard här hemma när vi känner för nånting snabblagat och gott. Det tar 20-30 min att laga denna rätt, och ännu kortare tid om man har en medhjälpare i köket. Igår när jag skulle laga detta lyckades jag faktiskt helt glömma bort att köpa grädde, men det går faktiskt att göra på rödmjölk också. Det ser inte riktigt lika krämigt ut, men blir det och smakar fortfarande väldigt gott!

Vill man experimentera lite kan man till exempel testa att hacka i lite spansk peppar eller anjos, för en mer italiensk prägel byter man ut grädden mot mascarpone och ser till att använda parmesan.

Det här behöver du:

 • 1 paket bacon
 • 1 paket färsk taglione (250 g)
 • ½ gul lök
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1,5 dl grädde
 • 2 äggulor
 • riven ost
 • salt och peppar

Så här gör du:

 1. Sätt pastavatten på kokning och finhacka lök och vitlök.
 2. Blanda äggulor, grädde och ost i en bunke, tillsätt sedan lite salt och peppar. Vi använder ofta den ost vi råkar ha hemma och river, men vill man ha en mer smakrik carbonara blir det fantastiskt gott att använda sig av parmesan.
 3. Skär baconet i små bitar och stek dem i en stekpanna.
 4. Färsk pasta brukar ofta bara behöva koka i ca 2 min, så när baconet är nästan klart är det dags att slänga i pastan.
 5. Ha sedan i lök och vitlök i stekpannan och sänk värmen till låg temperatur. Under tiden pastan kokar klart kommer löken hinna mjukna och fräsa till sig i baconfettet.
 6. Häll av nästan allt pastavatten och ha sedan i pastan i stekpannan och rör om så att den suger åt sig lite av baconfettet.
 7. Ta av stekpannan från värmen och slå på gräddblandningen och rör om.
 8. Servera genast med lite extra ost riven på toppen!


Kommentarer är stängda.