Ugnsstekt fläskkarré med grönsaker

Lök och morot skapar tillsammans något alldeles magiskt och speciellt doftmässigt är det ofta första ledtrådan att en maträtt kommer vara full av djupa, härliga smaker. Tillsammans med purjolök och lite örter är det ju också grunden till grönsaksbuljong som man sedan i sin tur kan ha som bas till alla möjliga andra typer av buljonger och såser. Det som är så fiffigt är ju att om man lagar mat med lök och morot så får man ju en buljongbas alldeles gratis. I det här fallet lagar fläskkarrén nästan sig själv så enklare (och godare) kan det knappast bli när man vill göra något annat en vardagskväll. Det kan se lite torftigt ut men jag tycker faktiskt inte att det saknas någonting, vill man ha någonting mer kan man till exempel stöta lite torkade örter och sedan blanda med olivolja och ringla över.

Bäst resultat blir det om fläsket för gå klart på låg temperatur i ugnen, har man bråttom kan man öka temperaturen men då blir det torrare. Energimängden kan man också reglera beroende på hur mycket extra olja man har på, utan någon extra alls blir det mycket protein och väldigt lite kalorier vilket kan vara bra om man börjar ladda upp inför semmelsäsongen!

Ugnsstekt fläskkarré med grönsaker

Ugnsstekt fläskkarré med morot, lök och purjolök.

Detta behövs (4 portioner)

  • 1 fläskkarré (cirka 800 gram)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • olivolja

Så här gör du

  1. Bryn en hel fläskkarré, gnid in vitlök, rosmarin, salt och peppar. In i ugnen i 125 grader tills den är 65 grader och ta sedan ut den så att sluttemperaturen blir 70 grader (det tar ungefär en timme). En annan variant är att köra in den i 150 grader i ett par timmar så att köttet faller sönder som det gör för pulled pork.
  2. Under tiden fläskkarrén är i ugnen steks strimlad lök, purjolök och morot på mediumvärme i olivolja i en stekpanna tills de är mjuka och goda (minst 20 minuter). Salta lätt och slå över eventuell spad från fläskkarrén, servera eventuellt med extra olivolja och balsamvinäger.


Kommentarer är stängda.