Vilken typ av lager passar bäst till pizza?

Det finns små och stora frågor i livet, en av de mindre är vilken typ av öl som egentligen passar bäst till pizza.  Vi gör en hemgjord salamipizza (inte snabbvarianten på ciabatta) med mozzarella, chili, tabasco och lite färsk ruccola. Till det har jag valt ut två amerikanska lagers som jag tror kan passa, Samuel Adams Boston Lager som representerar den lite mörkare typen och den ljusa Budweiser.

Salamipizza med Boston Lager och Budweiser.

Salamipizza med Boston Lager och Budweiser.

Pizzadeg

  • 3.5dl iskallt vatten
  • 50g jäst
  • 2msk olivolja
  • 1msk salt
  • ca 10dl vetemjöl och mjöl till utbakning

Häll vatten i en rostfri bunke och tillsätt olja och jäst. Vispa ihop och blanda i salt, det är viktigt att det är kallt nu! Häll i mjölet och knåda ihop allt till en jämn boll. Jäs i bunken ca 1-1.5h med handduk över. Ta upp degen och forma till bollar (ca 10 stycken stora). Ställ in bollarna i kylen med en blöt handduk över i helst minst 5 timmar.

Det finns två tekniker för att baka ut degen, med kavel eller för hand. Jessica tar en non-stick kavel till sina pizzor och jag kör för hand. Mycket mjöl på bakbordet och systematisk press är det som går bäst tycker jag. En rundare boll till att börja med underlättar för att forma fina cirkelformade pizzor.

Pizza

Jag grunder mina pizzor med tomatsås, lägger sen på pepparsalami följt av mozzarella. Överst strör jag över lite hackad färskt chili och droppar på lite tabasco. När de kommer ut ur ugnen får de lite ruccola och några droppar olivolja över sig.

I ugnen är det max värme som gäller, för att få brödet krispigt måste man ha så hög temperatur som möjligt och helst något riktigt varmt att lägga degen på. Det mesta kända tricket är att använda undersidan på en stekpanna som man värmt upp på spisen och sedan grädda pizzan allra högst upp med ugnen på grill. Vill man inte krångla så mycket (eller ha större pizzor) kan man experimentera med en varm plåt eller varmluft och galler.

Samuel Adams Boston Lager och Budweiser.

Samuel Adams Boston Lager och Budweiser.

Min pizza är ganska het och jag trodde därför att den ljusare ölen skulle passa bättre, men efter flera smakprov så känns Boston Lager som en mycket bättre match. Om man tänker sig smakerna som en färgpalett så har pizzan och Boston Lager precis samma luminans i gråskalan vilket gör att de binds ihop samtidigt som deras respektive smaker drar åt olika håll och ger mer djup och komplexitet. Att jag verkligen tycker om Samuel Adams öl är inte direkt någon nackdel heller. Budweisern ger varken tyngd eller bakgrund som pizzan kan använda som en bas, eller är tillräckligt frisk för att gå riktigt bra med hettan i chilin och tabascon.

Nästa gång köper jag bara Boston Lager, om det inte är dags att testa lite vin kanske…Kommentarer är stängda.