Chokladbollar

När det riktiga suget efter något gott smyger sig på så finns det en klassiker som går fort att göra, ingredienserna finns alltid hemma och de är framförallt så goda så att jag inte kan behärska mig när jag väl har börjat äta dem. Jag pratar såklart om chokladbollar och det här är min mormors recept som jag bara har modifierat en aning.

Mjölkchokladbollar, de är gjorda på ljus kakao och istället för kaffe använde jag mjölk.

Mjölkchokladbollar, de är gjorda på ljus kakao och istället för kaffe använde jag mjölk.

Detta behövs:

  • 3kkp havegryn
  • 1kkp socker
  • 100g smör
  • 1msk kakao
  • 1msk kallt starkt kaffe

Kkp står såklart för kaffekopp för de som inte brukar läsa gamla handskrivna recept och syftar då på den variant som de drack ur i början av förra århundradet och inte de hinkar de flesta avnänder nu. Om man saknar klassiska kaffekoppar hemma går det bra att översätta 1kkp=1dl och bara ta lite mer smör istället.

För att ta på riktigt ta sina chokladbollar till nästa nivå och antingen bjuda dig själv eller dina gäster på en upplevelse som de sent ska glömma så krävs det bara lite mer än att bara ro ihop ingredienserna. Det gäller nämligen att ha rätt ingredienser.

Glöm Ögonkakao, använd finast möjliga du kan få tag på vilket oftast betyder Valrhonas kakao som finns att få tag på lite överallt nu för tiden vilket jag tackar och bockar för. Den är mycket mörkare, lenare och mindre bitter vilket direkt avspeglar sig när man gjort klart chokladbollarna. Nästa steg är att använda 2/3 strösocker och 1/3 råsocker vilket gör att de känns mindre som godis genom en lägre upplevd sötma och med lite mer textur.

Sista steget är att använda bra kaffe, tänk om mormor hade fått smaka hur hennes recept hade varit med espresso istället för kokkaffe. När man blandar ihop allting gäller det att inte vara för noggrann när man finfördelar smöret, personligen tycker jag om när man träffar på små klumpar men då det inte riktigt uppskattas av Jessica brukar jag försöka göra dem så att det precis är på gränsen till klumpar när man rullar bollarna. Då man överför en massa värme så brukar det mesta smälta om man inte har låtit några riktigt stora klumpar vara kvar.

Rulla små fina bollar och lägg in i kylskåpet ett par timmar. Jag har aldrig på något på utsidan, jag tycker att man förstör balansen med pärlsocker och låter chokladen stå tillbaks för mycket med kokos.

Jag vet att vissa har problem med smöret i chokladbollar och efteråt får till och med jag ofta lite skuldkänslor. Men när jag väl sitter där med ett tjog av något av det bästa jag vet så kan jag inte hålla igen utan hoppas bara att de inte är slut än så att jag kan ta en till.2 tankar kring “Chokladbollar

Jörgen Hansson säger 2009-10-14:

Tja

Hur mycket kakao? Det framgår inte däruppe? Var det såna här du bjöd på på fredagsfikat på Scania en gång? De var goda 🙂

anders säger 2009-10-15:

Tjenare! Visst var det såna här jag bjöd på, ibland blir man lite hemmablind bara och glömmer bort halvviktiga detaljer 🙂 Det ska vara 1msk kakao!