Hemmagjorda chips

Jag har ingen fritös men ibland är suget efter något friterat lite för stort, därför gör jag pommes frites i stekpanna och det fungerar över förväntan. När jag hörde talas om att man kunde göra chips i mikrovågsugn trodde jag först att det var ett skämt, men det blir riktigt bra och man kan smaksätta dem som man vill. Enda problemet är att det blir ganska beskedliga mängder, men det kanske bara är bra om man ska hålla koll på nyttighetsfaktorn…

Potatischips

Hemmagjorda potatischips.

Detta behövs (en liten skål):

  • en potatis
  • vegetabilisk olja
  • salt och peppar

Börja med att klippa ut bakplåtspapper som täcker botten på mikrovågsugnen eller den snurrande tallriken. Pensla på ett tunt lager olja på papperet. Nästa steg är att skala potatisen och skära ungefär halva i så tunna skivor som möjligt. En mandolin är att föredra men då jag saknar sådan använder jag mina japanska knivar och gör det för hand.

Fyll papperet med potatisskivor och stryk olja även ovanpå dem. Smaksätt med salt och peppar (eller andra kryddor) och sätt in i mikrovågsugnen på full effekt i ca. 4-5 minuter. Håll koll då det går ganska fort från det att de börjar bli klara tills att de är brända och de blir även lite ojämnt färdiga, det är inga problem att avbryta efter 3-4 minuter och sedan köra i 15-30 sekundersomgånger och plocka bort dem som blir färdiga under tiden.6 tankar kring “Hemmagjorda chips

Stefan säger 2010-5-23:

Chips i mikron: Låter som ett bra sätt när man blir sugen. Att det blir beskedliga mängder som du skriver, det är antagligen bara bra. Samma princip som att man blir inte lyckligare för att man äter 2 hg chokladkaka när det eg räckte med 20 gr för tillfredställelsen.

Pommes i stekpannan: Jag började själv göra så för några månader sedan. Avhäll mig tidigare från att fritera eftersom den frityrolja man fick över oftast fick härskna i kylen. Men man kan ta omvägen med kanske ½ cm i stekpannan och vända några gånger. Den olja som blir över häller jag numera i en rostfri tillbringare (brukar bli ca 1-1½ dl), ställer i kylen och använder sedan som stekfett dagarna och veckorna som följer. Fungerar jättebra.

Stefan säger 2010-5-23:

Glömde ju cloun till chipskommentaren. Hur lite materia kan man köra i en mikro innan den pajar?

Anders säger 2010-5-23:

Ehh ingen aning… Framförallt så ska man ju inte köra den utan vatten (så när man värmer tallrikar så bör man ställa in ett glas vatten). När jag gör chips så brukar det dock bli ganska mycket ånga som väller ut ur mikron när jag öppnar dörren så jag tar det som ett tecken på att det är tillräckligt med vätska i potatisen!

Anders säger 2010-5-23:

Bra tips med att spara oljan, jag känner mig alltid som en miljöbov när jag gör mig av med den men samvetskvalen kanske kan mildras lite om man använder den flera gånger i alla fall.

Stefan säger 2010-5-23:

Ffa kan man ju inte hälla ut olja i sådana mängder hur som helst. Allt fett fastnar ju mer eller mindre i avloppsledningarna. Om jag skall kassera brukar jag hälla över i mjölkpaket som hamnar bland de sopor som ändå skall brännas hos renhållningen. Då kommer ju oljan till positiv användning i alla fall.

Daniel säger 2010-5-26:

Borde inte samma teknik kunna användas för att blanda upp potatischipsen med t.ex. morot eller palsternackschips?

Jag ska försöka testa vid tillfälle och återkommer med resultatet 😉