Kladdkakebakelse till onsdagsfredagsfikat

En av de bästa traditioner på arbetsplatser jag vet är ett rullande schema med fredagsfika, en person i den arbetsgrupp där man vanligen jobbar får uppdraget att på något sätt ordna ett gemensamt fika efter bästa förmåga. Det är inte bara spännande att få ny inspiration av att se andra baka och vara ute och köpa fikabröd utan det är också en social tillställning som ger väldigt mycket för gruppens sammanhållning.

Kladdkakebakelse med hallonreduktion

Kladdkakebakelse med hallonreduktion, chokladfudgesås och kakaokross.

Nu var det nästan ett halvår sedan jag var med i en fredagsfikagrupp då jag har varit väldigt mycket inne på vårt huvudkontor tillsammans med andra ledare, säljare och konsulter som kommer och går mellan uppdrag. Jag har försökt starta en fredagsfikarutin men tyvärr så har det saknats den stabilitet i den grupp människor som kan delta så det har inte blivit så mycket av det. Nu, däremot, sitter jag deltid i ett utvecklingsuppdrag igen och vi har minst två heldagar i veckan då samtliga är på plats och då passar det ju utmärkt att införa fredagsfika! Just fredagseftermiddagar är dock inte en sån tid då alla är på plats så därför fick det bli fredagsfika på onsdagseftermiddagar istället, men det går ju lika bra det!

Kladdkakebakelse

För att dra igång rutinen ordentligt erbjöd jag mig att ta första omgången och började då fundera ut något, jag ville ha något hyfsat enkelt men som ändå är lite mer än bara en bulle. Så jag började drömma lite och insåg att en kladdkaka med grädde är ju väldigt enkelt och sedan kan man bara göra den lite mer intressant med chokladsås för ökat djup i chokladsmakerna, kakaokross för att få lite textur och crunch och sedan lite syrlig hallonreduktion så att den inte blir för mastig. Nästa steg var att ringa till Jessica och be snällt om en kladdkaka (det är trots allt hennes område) och lite chokladsås medan jag tog tag i hallonen och började packa ringformar och elvispen.

Till 6 portioner:

 • 1 kladdkaka (på 1 1/2 sats i 22cm form)
 • 1 tsk gelatinpulver
 • 1 dl grädde
 • 50 g smör
 • 5 msk socker (3 msk till såsen och 2 msk till hallonen)
 • ½ dl farinsocker
 • 2 msk kakao
 • 50 g mörk choklad, minst 65% kakaohalt (t.ex. Lindt Madagaskar, inte Marabou)
 • 75 g hallon
 1. Kladdkaka: Gör 1 1/2 sats till en 22cm form så att den får lite mer tjocklek än vanligt (jag tycker att det passar bra med den mängden för en “vanlig” kladdkaka också), låt stå över natten i kylskåp så att det kladdiga innanmätet blir lite fastare och inte bara rinner ut.
 2. Chokladfudgesås: Koka ihop grädde, smör och socker på mediumvärme, ta av värmen när sockret har löst upp sig och sikta ner kakao och choklad under omrörning. Avsluta med att blanda i lite gelatin (som har stått till sig i kallt vatten) så att den inte blir så rinnig, låt stå över natten i kylskåp. Jessica brukar slänga ihop denna sås helt utan några mått så därför är dessa mått ungefärliga och ni kan känna er fria att gå på er egen känsla också. Beroende på hur tjock såsen blir efter att man haft i chokladen kan man välja att utesluta gelatinet beroende på vilken tjocklek man önskar sig.
 3. Hallonreduktion: Koka ihop 75 g hallon (frusna och färska går lika bra) med ca. 2 msk socker, ha inte för hög värme så att man riskerar att bränna dem men det ska vara tillräcklig värme för att vätskan ska kokas bort. Ta bort från värmen när blandningen är lagom tjock (reducerad till hälften ungefär) och sila ner i en skål för att få bort kärnorna. Låt stå över natten i kylskåp.
 4. Hit kan och bör man som sagt förbereda allting, när det sedan är dags för fika är det bara att vispa ca 2 dl grädde och stansa ut runda kladdkakebitar med cirkelformar. Lägg sedan en kladdkakebit i mitten av en tallrik, bred ut lite chokladfudgesås på den och lägg sedan på en klick grädde. Avsluta med att strö lite kakaokross över grädden och genom att droppa hallonreduktionen runt bakelsen på tallriken.
Posted in Snacks och fika September 27th, 2011 by
Anders
and last updated January 27th, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.