Kladdkaketårta

Som tidigare nämnts så fyllde ju Anders nyligen 30 år. Eftersom jag älskar att baka brukar han alltid få önska sig valfri tårta på sin födelsedag. Förra året vart det en tolv-lagers choklad och mockatårta, men i år ville han ha en kladdkaketårta. Mer specifika instruktioner än så fick jag inte så då började jag helt enkelt fundera på vad som kan bli en bra kladdkaketårta. Jag tog inspiration från Anders kladdkakebakelser och tänkte sedan att ett maränglager tillsammans med massa grädde bara måste bli en bra kombination.

Kladdkaketårta

Mäktig kladdkaketårta med grädde och hallon.

Slutresultatet vart nästintill perfekt. En härlig, mäktig och riktigt chokladig tårta, med en hel del amerikansk känsla. Det blev en kladdkaka i botten, ett lager med chokladfudge, ett lager med grädde, en marängbotten, ytterligare ett lager med grädde och så dekoration med hyvlad choklad och hallon! Det jag kan tipsa om är att inte lägga på marängbotten för tidigt innan tårtan ska ätas, den kommer nämligen bli helt mjuk på ganska kort tid. detta är i och för sig väldigt gott det med, men jag tror att det skulle ge lite mer kontrast och textur i tårtan om man äter den relativt “färsk”. Sedan går den självklart utmärkt att spara ett par dagar i kylen.

Detta behövs (12 bitar)

 • 1 ½ sats kladdkakesmet
 • 5 dl grädde
 • 50 g smör
 • ½ dl farinsocker
 • 2 msk strösocker
 • 2 msk kakao
 • ca 50 g mörk choklad (helst av bra kvalitet)
 • 3 äggvitor
 • 2 dl strösocker
 • ½ tsk citronjuice
 • lite hallon till dekoration

Så här gör du

 1. Gör en kladdkaka enligt länkat recept, men gör gärna en och en halv sats så blir den tjockare och godare. Eftersom vi kommer lägga ett lager härlig chokladfudge ovan kladdkakan är det inte jättenoga att den blir superkladdig, man kan låta den gräddas lite längre utan problem.
 2. Gör chokladfudge genom att blanda smör, ca 1.5 dl grädde, farin- och strösocker och kakao i en kastrull och värm tills allt blandas ordentligt. Ta sedan av från värmen och tillsätt den finhackade chokladen och låt den smälta i smeten. I det här steget kan man även tillsätta gelatinpulver som fått lösas upp i kallt vatten för att vara säker på att få en tjock konsistens på fudgen. Låt den sedan svalna och förvara i kylen.
 3. Gör en marängbotten genom att vispa äggvitorn till ett hårt skum. Tillsätt sedan citronjucien och sedan strösockret i omgånger medan du vispar för fullt. Smeten är klar när det bildas hårda toppar och smeten är len och glansig. Rita en cirkel, lika stor som kladdkakeformen, på ett bakplåtspapper och bred ut marängsmeten i cirkeln.  Grädda i nedre delen av ugnen på 100 grader i ungefär 1 timme och 30 min.
 4. Montera ihop tårtan genom att breda ut fudgen över kladdkakan, vispa grädden och ha på ett tunt lager ovanpå fudgen. Lägg sedan på marängbottnen och bred på vispad grädde över hela tårtan, dekorera med choklad och hallon.


Kommentarer är stängda.