Scones för höstmys

Nu när hösten i princip är här kan jag inte tänka mig något bättre en söndagskväll än att krypa upp i soffan med en kopp te och nybakade scones. Scones är ett engelskt “snabb-bröd” som ursprungligen kommer från Skottland, antagligen började de göras någon gång under 1500-talet då de första spåren efter ordet kommer från den tiden. De kan se ut på många olika sätt och göras på ännu fler, de flesta standardvarianter görs på någon grund i form av smör, vetemjöl, mjölk eller filmjölk och bakpulver. Att bakpulvret utgör en viktig komponent kan jag intyga då jag en gång lyckades missa det och bröden blev tunga och helt saknade sin naturliga saftig- och luftighet.

Scones

Snabba och enkla hembakade scones.

Man kan även välja att göra bröden mer matiga genom att tillsätta exempelvis bacon eller mer efterrättsaktiga med choklad. Vår klassiker här hemma är att göra det som vi klassificerar som “vanliga scones” med smör och en skiva herrgårdsost. På senare tid har vi även fått upp ögonen för ett recept av Marcus Samuelsson där sconesen görs med vitlök, lök, bacon, honung, penslas med soja och serveras med chilismör. Men mer om detta en annan gång, idag är det mina klassiska scones som gäller.

Enligt detta recept kan man använda antingen mjölk eller filmjölk, men jag kan verkligen rekommendera att använda filmjölk om man kan välja. Det ger de små brödbullarna en ytterligare dimension och gör dem extra saftiga. Personligen föredrar jag när sconesen har en oregelbunden form och ser robusta ut. För att åstadkomma detta och få dem riktigt perfekta bör degen när den är klar vara riktigt kladdig, om hälften sitter kvar på fingrarna är den perfekt!

Det absolut bästa med scones är att de är så himla enkla att göra och att man i princip alltid har allt man behöver hemma! Jag tycker personligen om att göra små scones, och då räcker receptet till fyra små scones (perfekt för två personer!).

För två personer (fyra stycken scones) behövs:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ msk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl filmjölk eller mjölk
  1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt därefter smöret i små bitar och finfördela det snabbt med fingrarna. Blanda till sist i filmjölken och rör snabbt ihop till en degklump.  Kom ihåg att degen ska vara riktigt kladdig nu.
  2. Lägg ut fyra högar på en plåt med bakpapper och baka i mitten av ugnen, på 230 grader Celsius, i 10-15 min.

Ät färska med, smör, ost, marmelad eller det du känner för allra mest!Kommentarer är stängda.