Wienernougat och lite jultips

Nu är julafton nästan här, men i Stockholm saknas fortfarande den fina snön. På självaste julafton kommer vi umgås med delar av min släkt och vi blir runt tolv personer. Det blir därför lite av en knytis där alla bidrar med det man gör bäst och kanske helst vill hitta på julbordet. Efter att ha firat några jular med Anders familj och min brors familj nere i Skåne är det uppenbart att vad folk vill ha på sitt julbord kan skilja sig åt ganska mycket i olika delar av landet. Jag har därför bett Anders att göra några av de rätter som han gillar och som vi tidigare inte har haft med på min familjs bord.

Liten julgumma

Jul i stugan.

Revbensspjäll hade jag nog aldrig ens ätit innan jag träffade Anders och till jul är det alltid hans pappa som ansvarar för denna del. I år blir det Anders som får göra sina julmustglaserade revbensspjäll och så hoppas vi att min familj kommer tycka om det! Julgröt är inte riktigt en av mina favoriter, men definivt någon som herrn här i huset älskar. Jag tror att han har ätit julgröt till frukost mer eller mindre varje dag de senaste veckorna. Baserat på detta kommer även den klassiska ris a la Malta finnas som efterrätt på bordet.

Sötpotatis är så som jag förstår det väldigt vanligt i USA, men här i Sverige verkar det inte riktigt ha slagit igenom än. Jag hoppas råda bot på detta genom att göra sötpotatismos som ett extra tillbehör till både revbensspsjällen och köttbullarna. När vi hade “planeringskväll” inför julafton och försökte klura ut vem som skulle göra vad, och någon frågade “julgodis?” – svarade jag att jag självklart att jag tar på mig uppgiften. Baka och laga onyttigheter är ju min specialité!

På godisbordet kommer därför finnas pepparkakstryfflar, chokladmyror (fortfarande inga riktiga utan bara ett påhittigt namn) och wienernougat. Ända sedan jag var liten har jag älskat wienernougat och förra året testade jag på att göra egna för första gången och slogs av hur löjligt enkelt det faktiskt är. Om du vill göra egna, och tro mig det hinner du faktiskt med innan julafton!

Hemmagjord wienernougat

Hemmagjord wienernougat.

Du behöver

  • 100 g mandelflarn
  • 250 g nougat
  • 150 g mörk choklad

Så här gör du

  1. Rosta mandelflarnen i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna.
  2. Smält nougaten i ett vattenbad.
  3. När nougaten smält tillsätter du chokladen och låter även den smälta. Rör om och ha till sist i flarnen och rör om igen.
  4. Häll ut smeten i en form (ca 15*20 cm) klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylen, sedan är det bara att skär upp i lagom stora bitar.
Ett sista tips som alltid är efterfrågade är klassiska marsipangodisar som min mamma brukar göra varenda jul. Detta går helt enkelt ut på att man rullar bollar, eller andra valfria figurer av marsipan, och doppar i smält choklad som sedan får stelna. Himla enkelt men barnsligt gott.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt trevlig och mysig jul med nära och kära!

 Kommentarer är stängda.