3 Star Chef – Gordon Ramsay

Brunos bok fick upp mina ögon för bra kokböcker och jag började snart söka upp böcker för avancerade hemmakockar som innehöll recept som faktiskt går att tillaga hemma. Den första som kom upp på min lista efter ett idogt sökande på olika forum var Gordon Ramsays 3 Star Chef. Enligt boken är det recept från hans tre-stjärniga Michelin-restaurang som är anpassade för att kunna återskapas i en hemmamiljö.

Boken består av 50 recept (där alla är relativt komplicerade och består av ett antal komponenter) och halva volymen är bilder och lite småcitat innan själva recepten kommer i den andra halvan. Det står inte mycket teori, förklaringar, grunder, tekniker eller liknande utan de flesta recept är raka steg-för-steg beskrivningar (även om det där ingår en hel del tillbehör, buljonger och såser).

3 star chef - Gordon Ramsay

3 star chef - Gordon Ramsay

Vad den saknar i fluff får man dock igen i kvalitén på maten och beskrivningarna, det här är utan tvekan den bok vi har tillagat flest recept från och de har alla klassats bland det absolut godaste vi har ätit hemma och även något förenklade med snabbköpsråvaror blir slutresultaten bättre än på de allra flesta restauranger. En av de absolut bästa egenskaperna med recepten är att nästan alla steg och komponenter är utformade så att de går att förbereda, det innebär att även om den totala tiden för att laga någonting ganska enkelt stiger till några timmar så är de sista stegen (när gästerna oftast redan har kommit) förhållandevis enkla och snabba.

Även om det saknas förklarande texter så går det såklart bra att plocka ut komponenter och tekniker till annan matlagning, första gången jag gjorde grönsaksrisotton fick jag upp ögonen för hur viktigt det är med en riktigt bra buljong och att det inte finns något bättre sätt än att göra den själv. Tillbehören och komponenterna i form av buljongerna, såserna och puréerna använder vi nu till alla möjliga andra rätter och vi modifierar och förenklar även recept.

Trots det så finns det dock fortfarande något spännande och utmanande att förbereda, handla och att laga ett recept från scratch som man vet platsar på en tre-stjärnig Michelin-krog, framförallt när slutresultaten blir så bra.

Posted in Kokböcker October 4th, 2011 by
Anders
and last updated October 4th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.