StikkiNikki Gelato

Sommaren drar sina sista andetag och i helgen tog vi oss äntligen till Söder för att testa StikkiNikkis glass. Det är en liten utflykt som har stått på att-göra listan ända sedan i maj men av olika anledningar har det inte blivit av föränn nu. Lite synd var det för det är den överlägset bästa glassen vi har ätit ur en våffla på stan.

Första ledtrådan att de gör saker och ting lite annorlunda mot de flesta andra glassbarer är glassmaskinen bakom disken, den andra är gelatoskraporna i glassbunkarna och den tredje är den lilla ungen som sitter i en låda på disken. De gör sin glass färsk varje dag och använder bara naturliga produkter, och det märks.

Glass från StikkiNikki

Jessica testar StikkiNikkis gelato.

För 35 kronor för man en mellanstor glass med två smaker, jag testade vit choklad med cashewnötter och choklad-hasselnöt och framförallt den vita chokladen smakade verkligen vit choklad. Den mörkare chokladen var lite mer neutral (och egentligen inte tillräckligt olik den belgiska chokladen) men bägge var lena om än inte riktigt i samma liga som glassen från gelateriorna vid torget i San Gimignano i Toskana. En av mina bröder tog vanilj-bourbon varianten tillsammans med belgisk choklad och just vanilglassen var nog bland de godaste glassar jag någonsin har smakat och något som kommer resultera i egna experiment framöver.

Det som saknades var en riktigt mörk choklad, det som framförallt ligger i minnet från Italien är hur det inte bara finns en mörk variant utan ett flertal som alla är väsentligt mörkare än den belgiska chokladen. Jessica tycker att glassen påminner mer om (riktigt bra) gräddglass än klassisk italiensk gelato, något jag faktiskt kan hålla med om. Att den var riktigt bra råder dock inga tvivel om. Nästa sommar blir det fler besök!

StikkiNikki ligger på Götgatan 46 i Stockholm och har en hemsida på http://www.stikkinikki.com.

StikkiNikkis glassbar

Delar av utbudet vi hade att välja på hos StikkiNikki.Kommentarer är stängda.