OBH Nordicas glassmaskin

En av de saker som vi framförallt förespråkar här på bloggen är att göra saker själv. Buljonger, klyftpotatis, bearnaisesås och mycket annat blir så mycket bättre om man gör det hemma från grunden. Det kan verka krångligt eller tidskrävande till en början, men när man väl vant sig känns det helt naturligt (vilket det ju också är). Anders gör nuförtiden crème brûlée helt på känsla, lite orolig var jag till en början, men efter att ha testat resultatet litar jag fullständigt till hans kapacitet och känsla!

Glass har här hos oss varit ett populärt ämne den senaste tiden, men vi hade inte tidigare gjort vår egen. Vi har nämligen vuxit ur vårt kök och det får verkligen inte plats några fler maskiner, hur mycket vi än vill ha dem. Glassmaskin har vi hela tiden tänkt bort eftersom vi trodde att en sådan skulle ta ganska stor plats. Som tur var lyssnade inte mina föräldrar på detta och gav oss OBH Nordicas glassmaskin i present för ett tag sen. Snacka om lyckoträff!

OBH Nordicas glassmaskin

Nu är ju inte enbart hallon en så bra grund till glassbas, men rött och blått kompletterar varandra bra och det skulle mycket väl kunna vara grunden till en hallonsorbet.

Maskinen består av två små skålar som man med fördel kan förvara i frysen så att de är de redo att användas när lusten faller på. Utöver detta består maskinen av ett lock med tillhörande visp som inte den heller tar speciellt stor plats. Vips hade vi en fungerande och passande glassmaskin för vårt lilla kök.

Men hur bra fungerar den? Man kan max göra ca sex deciliter (tre deciliter per skål) glass åt gången, sedan måste skålarna frysas i minst åtta timmar igen för att kunna återanvändas. Glassen är i princip ätbar efter 15 min i maskinen, men smälter för fort för att egentligen kunna serveras till gäster (förutom precis vid skålarna där den tokfryser, men det kanske är samma sak med de flesta glassmaskiner). Det bästa är att göra glassen ett par timmar innan den ska ätas, hälla över glassen till en burk och förvara i frysen i ett par timmar (för länge så stelnar den helt i stället och får inte riktigt samma färska känsla).

En oerhört viktigt del att beakta när man ska göra sin egen glass är att göra själva smeten ganska långt innan man ska göra den till glass. Det är viktigt att smeten hinner svalna och bli helt kall i kylen först, annars kommer glassen inte hinna kristalliseras i maskinen och bli för lös.  Vi har testat vaniljglass, chokladsorbet, hallonsorbet, nektarinsorbet och till och med gurksorbet. Ingenting är svårt att göra, det gäller bara att ha lite tålamod, vara ute i god tid och ha ett riktigt bra grundrecept. Jag kan verkligen rekommendera glassrecept från Jan Hedhs bok “Choklad – mer av det goda”. Jag gjorde en chokladsorbet från denna bok och den är mäktigare och godare än någon glass du kan hitta i en butik, det lovar jag!

Maskinen är inte helt optimal, men ger också mycket mer än vad jag kunde tro. Jag tycker absolut det är värt att investera i en glassmaskin, glass är en viktig komponent i många efterrätter och festmåltider och möjligheterna till vad man kan skapa är oändliga. Mer om dessa glass- och efterrättsexperiment återkommer jag med!Kommentarer är stängda.