Våfflor utan våffeljärn

Är det några fler än vi som undrar hur det kommer sig att man har en “våffeldag” mitt i fastan? Fettisdagen är ju tänkt som den sista dagen man “svullar” innan fastan sätter igång och varar fram till påsk. Hur kommer det då sig att vi mitt i denna “fasta” trycker i oss massa våfflor? Jag var självklart tvungen att undersöka saken igår kväll. Vår första tanke var nämligen att det kan ju inte vara knutet till någon kristen högtid då det verkar orimligt i förhållande till fastan, utan vi tyckte att det måste vara ett modernt påhitt. Av den information jag lyckades hitta verkar det dock faktiskt vara en blandning. Anledningen till att vi uppmärksammar den 25 mars är för det är jungfru Marias bebådelsedag och nio månader kvar till julafton. Tydligen ska dagen även ha kallats “Vårfrudagen” vilket ska ha misshörts som “våffeldagen” och sedan har det helt enkelt blivit våffeldagen!

Våffla utan våffeljärn

Våffla utan våffeljärn, med grädde och hallonsylt.


Huruvida detta stämmer eller ej kan jag inte svara på, men det är en rolig historia! Nu åter till mina våfflor. Vi äter aldrig våfflor eftersom vi inte har plats för ett våffeljärn och ett sådant fyller en extremt begränsad funktion som vi inte har utrymme för här hemma. Men igår hade jag verkligen bestämt mig för att jag ville ha våfflor. Anders kom då på den briljanta idén att ett våffeljärn faktiskt inte skiljer sig så mycket från vår grillpanna i gjutjärn. Jag var självklart tvungen att testa.

Resultatet blir kanske inte helt perfekt och vi skulle inte vinna några tävlingar med dessa våfflor, men vill man äta våfflor utan att äga ett våffeljärn fungerar det faktiskt. Eftersom vi inte hade några direkt lysande förhoppningar resultatet blev det inga avancerade projekt. Vi gjorde det så enkelt som möjligt genom att köpa ett paket våffelmix, grädde och hallonsylt.

Sedan var det bara att blanda smeten, värma grillpannan och grilla! Våfflan kommer bara bli frasig på den sida man grillar först, eftersom man inte får något tryck när man grillar den andra sidan och smeten redan har stelnat. Det fungerar på precis samma sätt som när man steker pannkakor. Enligt våffelmix-paketet blir våfflorna extra frasiga om man har ett torrt våffeljärn, men eftersom vi alltid oljar in våra gjutjärnspannor blev det en liten mer friterad känsla, men gott blev det i alla fall.

Så om du inte har ett våffeljärn, men en gjutjärnspanna kan du äta våfflor ändå!

Posted in Tips March 26th, 2012 by
Jessica
and last updated March 26th, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.