Är must godare lagrad?

Ett årslångt experiment är nu slut, förra påsken inhandlade vi ett par extra flaskor Zeunerts påskmust för att en gång för alla ta reda på om det ligger något i det gamla påståendet att jul- eller påskmust som man lagrat ett år är godare än den som man dricker direkt.

Det första som slog oss är att det är sämre fart på bubblorna, de är inte alls lika små och många och de saknar lite av kraften i den yngre musten. Doften är markant annorlunda och känns mycket fräschare med toner av äpple och citrus, smaken är däremot till stora delar oförändrad förutom känslan i bubblorna.

Om den lagrade musten är godare eller inte är inte helt glasklart i min bok, den är visserligen friskare men samtidigt har den inte alls samma vitalitet i bubblorna och för mig så betyder det faktiskt mer. Till nästa år har vi ett par flaskor till sparade (samt en från förra året) så vi får se om något annorlunda händer tills dess med årets skörd, men jag sparar mer ur ett experimentsperspektiv än att jag faktiskt förväntar mig underverk.

Zeunerts påskmust

Två flaskor Zeunerts påskmust, en från 2010 en från 2011.

Posted in Vin och dricka May 5th, 2011 by
Anders
and last updated September 8th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.