Leftovers blir till brakmiddag

När man ska bestämma sig för vad man vill äta så finns det ett par olika strategier: antingen tar man det man är sugen på för stunden (duh!), något man slumpar fram ur en bok, det som finns i frysen eller så kan man börja med vinet och sen jobba sig bakåt. På nyår hade vi tänkt dricka en flaska rosa Moët et Chandon som vi fått tidigare under hösten. Nu fanns det tillräckligt med skumpa ändå på nyår så vi fick med oss den hem igen men tänkte att det var nog dags att bjuda hem de vi gästade då och faktiskt dricka upp den.

Rosa Möet & Chandon, Don PX 1982 och Masi Campofiorin 2006 ger en riktig festmåltid.

Så, genom att börja med rosa champagne i min dryck- och smakmatchningsbok så leder den till någonting som är baserat på rökt eller grillad lax. Då dyker jag snabbt ner i en annan bok (Bouchon av Thomas Keller) och hittar en förrättssallad med apensinvinägrett, rökt lax och blodapelsinklyftor. Till huvudrätt är jag helt enkelt sugen på risotto så det får bli en variant med fläskfilé, bacon och sparris kokad i vin och hemmagjord buljong som serveras med en ripasso (Masi Campofiorin) som vi fått.

Till efterrätt har jag också bestämt mig för vinet i förväg (Don PX 1982) och letar upp något som passar. Boken säger mörk choklad och återigen dyker vi ner i Bouchon och hittar en chokladterrin med vaniljsås. Totalt sett går råvarorna på strax över 400kr för fyra personer och en flaska vin till buljongen, för en trerätters brakmiddag är nog ungefär så billigt som det går att få. Nu blir det lite mer om man räknar med vinerna men då vi fått både det till förrätten och huvudrätten och endast har köpt efterrättsvinet i ett släpp för något år sedan för 150kr så blir även det en ganska beskedlig summa. Så, under 150kr per person för trerättersmiddag inklusive vin, det kallar jag för bra värde!

Posted in Vin och dricka February 17th, 2011 by
Anders
and last updated August 28th, 2011. Tagged with .


2 tankar kring “Leftovers blir till brakmiddag

Helena Ljunggren säger 2011-3-3:

Jag hamnade här av en slump och jag fastnade direkt! Vilka snygga bilder du bjuder på!

http://www.helenaljunggren.com

Anonymous säger 2011-3-7:

Tackar, tycker man om att laga mat och att fotografera blir det lätt så 🙂