Lagrad julmust från Nygårda

I påskas gjorde vi ett eget litet experiment med lagrad julmust, där vi konstaterade att om man lagrar musten själv ändrar smaken karaktär, men mycket av bubblorna försvinner. För några veckor sedan kom min pappa med ett urklipp ur en tidning som visade att Systembolaget skulle sälja en lagrad julmust och han tänkte då självklart på oss. Idag kom vi ihåg att köpa denna must som vi nu har testat till middagen, det blev en supergod middag med sötpotatismos, fläskkarré och apelsinsås, men mer om det på torsdag om jag känner Anders rätt!

Om man tycker att vanlig julmust bubblar mycket är det ingenting mot vad denna must gör. Skummet är tjock, mustigt och sprider sig snabbt uppåt i glaset. Min första klunk drack jag utan att tänka efter och tyckte mest att det kändes som en riktigt god julmust. Efter att Anders påpekade att den hade toner av whiskey (den är ju lagrad på bourbonfat i 6 månader) blev det även för mig väldigt uppenbart i smakerna. När jag väl hade uppmärksammat detta tyckte jag faktiskt att det blev lite för mycket och jag ville inte ens dricka upp.

För den som gillar whiskey, bourbon och julmust är det kanske en strålande hit, men för mig som inte alls dricker det (och egentligen inte älskar julmust heller) vart det inte helt rätt. Till jul får det nog allt bli Apotekarnes klassiska julmust för min del.

Nygårdna lagrad julmust

Lagrad julmust från Nygårda.Kommentarer är stängda.