Gammeldags Ägg Benedict

Det verkar som att det fortfarande är många som hittar hit, och det tycker vi är väldigt kul. Vår huvudresa föregår fortfarande på nevergrowupmag.com men vi vill även att våra topprecept ska vara tillgängliga på svenska och kommer därför att publicera de här på bloggen!

Ägg Benedict är en av de mest ultimata brunchrätterna. Rätten har en hel del historia med flera ursprungsberättelser från det sena 1800-talet. En av dessa historierna går ut på att Lemuel Benedict år 1942 berättade för tidningen “the New Yorker” att han gick in på Waldorf Hotel och önskade sig något mot baksmällan. Han beställde “rostat bröd med smör, pocherade ägg, krispigt bacon och en rejäl hög med Hollandaise”, något som den kända hovmästaren, Oscar Tschirky förfinade till den mer vanliga versionen av Ägg Benedict som vi känner till idag med en English muffin, skinka med pocherat ägg och Hollandaise. Oscar Tschirky är för övrigt också känd för att ha tagit fram Waldorfsalladen.

Ägg Benedict

I den andra huvudhistorien är det Mrs. LeGrand Benedict, en stamgäst hos Delmonicos restaurang i New York som ville testa något nytt till lunch. Efter en diskussion med kocken, Charles Ranhofer, skapade han Eufa a’la Benedick, som senare blev publicerad in hans kokbok The Epicurean år 1884.

“Eggs à la Benedick – Cut some muffins in halves crosswise, toast them without allowing to brown, then place a round of cooked ham an eighth of an inch thick and of the same diameter as the muffins one each half. Heat in a moderate oven and put a poached egg on each toast. Cover the whole with Hollandaise sauce.” – Charles Ranhofer, The Epicurean.

Till historierna hör att Oscar Tschirky jobbade som hovmästare hos Delmonicos före han blev känd som “Oscar of the Waldorf”.

I detta Ägg Benedictrecept går vi tillbaka till rötterna och tar inspiration från Lemuel Benedicts version med bacon och mer klassiskt bröd för att skapa en rejäl och mättande rätt som kanske passar sig lite mer för det stugmys i fjällen än för en söndagsbrunch på stan. Använd det bröd du själv gillar, men vi föredrar helst rustika surdegsfrallor. För att göra den mer etablerade versionen så är det bara att följa Ranhofers recept ovanför.

Eggs BenedictGammaldags Ägg Benedict.

Ägg Benedict

4 portioner

 • 4 ägg
 • 5 ml vitvinsvinäger

Förbered för att pochera äggen

 1. Koka upp en stor kastrull med vatten, men fyll den bara till ca 15 cm höjd med vatten och tillsätt vitvinsvinägern i vattnet.
 2. Sila varje ägg i en sil och lägg varje ägg i en egen liten skål.
 3. Förbered en annan, större skål med isvatten.
 4. Se steg 1 och 3 nedanför under Avsluta och sätt ihop om hur man färdigställer och pocherar äggen.
 • 2 äggulor
 • 5 ml vitvinsvinäger
 • 100 g rums-tempererat smör i kuber

Gör Hollandaise-såsen

 1. Separera äggulorna från vitorna. Spara äggvitorna till annan användning och lägg äggulorna i en metallskål tillsammans med vinägern.
 2. Vispa och värm sakta äggulorna och vinägern över ett vattenbad tills smeten blir lätt skummig och börjar tjockna, men se till att gulorna inte koagulerar. Lyft kontinuerligt upp metallskålen från vattenbadet och känn på undersidan, den bör aldrig kännas het att ta på, bara varm.
 3. Ta en tredjedel av smörkuberna och vispa i äggsmeten medan du fortfarande håller koll på temperaturen. När smöret har blivit inkorporerat, ha i resten av smöret i två omgångar.
 4. För att avsluta, smaka av med salt och lite peppar.  
 • 140 g torr-rökt bacon

Förbered bacon

 1. Skär baconet i längder som blir lika långa som längden på ditt bröd och lägg i en varm panna (mediumhög temperatur). Rör och vänd på baconet i ca 30 sekunder och sänk sedan värmen till medium och låt baconen sakta bli klara medan fettet smälter ut och baconen blir krispiga, ca. 4-5 minuter.
 2. Ta bort baconet från pannan och låt fettet rinna av på lite papper, men se till att spara mest möjligt fett i pannan.
 • 2 surdegs-frallor

Avsluta och sätt ihop

 1. För att pochera äggen, ta bort det kokande vattnet från värmen så att det slutar koka. Gör en stor, men långsam virvel i vattnet med hjälp av en träslev, eller liknande. Släpp ned varje ägg i utsidan på vattnet i kastrullen, snabbt och smidigt för att säkra att ägget håller ihop sig. Låt ligga i 4-6 minuter beroende på dina preferenser. Ägget på bilden har legat i fem minuter.
 2. Medan du väntar på äggen, halvera brödet, återvärm pannan med bacon-fett och rosta bröden tills de blir gyllenbruna.
 3. När äggen är klara, lägg de isvattnet med hjälp av en hålslev. Gör äggen lite extra fina genom att ta bort eventuella trådar eller strängar av äggvita som har bildats och lägg dem på papper för att torka.
 4. Lägg baconet på brödet, lägg ett pocherat ägg ovanpå baconet, strö över lite flingsalt och avsluta med Hollandaise-sås. Se till att ytan på ägget inte är för varmt eftersom såsen annars rinner av ägget och riskerar att skära sig vid äggytan.


Kommentarer är stängda.