Pesto

Jag minns när jag var yngre och åt lunch tillsammans med av mina mostrar och hon beställde en pasta med pesto. Jag tyckte verkligen att den där peston luktade urk och förstod inte alls varför någon frivilligt skulle stoppa i sig detta. Det berodde troligtvis på grund av all parmesan med sin disktinkta doft, som jag nu istället har lärt mig att älska. Förra sommaren gjorde jag min allra första egna pesto och blev positivt förvånad över hur alldeles underbart gott det var. Å andra sidan kanske det inte är så konstigt med tanke på innehållet består av pinjenötter, basilika, olja, vitlök och parmesan vilket bara är supergoda saker!

Pestomacka med keso och fläskfilé

Pestomacka med keso och fläskfilé.

För några veckor sedan kollade vi på The Next Iron Chef, ett amerikanskt mat- och tävlingsprogram, där en av kockarna gjorde en jordnötspesto och det var jag ju då självklart tvungen att testa själv. Till nästan samma pris som man kan köpa 50 gram pinjenötter fick jag istället ett helt kilo med jordnötter. En jordnötspesto blir bra mycket vänligare för plånboken och dessutom minst lika god. Jag använde peston till klassisk pasta med bacon och tomater som tillbehör och det blev väldigt gott. Det som däremot kom som den positiva överraskningen var ett annat område. Vi hade lite fläskfilé över sedan någon dag tidigare och jag skar upp den i tunna skivor för att använda som pålägg till lite matigare mackor. Tillsammans med keso och min pesto blev mackan en succé! En riktig proteinmacka med gourmetambitioner!

Peston är busenkel att göra och håller sig länge i kylen om man bara låter ett tunt lager olivolja ligga på toppen så den inte torkar ut.

Det här behöver du

  • 1 kruka basilika
  • 50 g jordnötter (eller pinjenötter)
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g riven parmesan
  • minst 1 dl olivolja
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Mina jordnötter var rostade och saltade så jag tog och sköljde av dem i vatten för att få bort det mesta av saltet. Sedan skulle man nog kunna slänga i dem på låg värme i ugnen för att få dem torra och lite “rostade” igen. (Pinjenötter rostar man lite lätt i en torr stekpanna för att få mer smak).
  2. Därefter är det egentligen bara att blanda alla ingredienser i en bunke och mixa ihop tillsammans med en stavmixer. Man kan börja med de “torra” ingredienserna och ha i oljan på slutet. På det sättet kan man själv bestämma vilken konsistens man önskar på peston, själv föredrar jag den ganska lös vilken kräver mer än en deciliter olivolja. Smaka till sist av med salt och peppar.
  3. Peston kan sedan förvaras i kylen med lock och med ett tunt lager olivolja som översta lager.


Kommentarer är stängda.