Potatisgratäng

Potatisgratäng var länge en av mina grundpelare när det skulle bli middagsbjudning, en fredagskväll, ett par glada grabbar, varsin entrécôte och örtsmör serverat med potatisgratäng var den perfekta förfesten innan en kväll på stan. Det som är bra är ju att den lagar sig själv medan man kan ta hand om andra saker, som att grilla en köttbit eller ta en öl, till exempel.

Potatisgratäng

Potatisgratäng i en liten form.

Det finns såklart en massa olika varianter man kan göra men jag tycker att en potatisgratäng ska vara krämig på insidan och ha ett knaprigt täcke av ost. För att få till rätt konsistens använder jag mig av finskivad potatis och grädde, fuskar man och gör grova skivor blir det lätt bitar och använder man enbart mjölk blir det alldeles för tunt. Jag brukar skära skivorna för hand så att man får lite knivträning när man ändå håller på (och för att jag saknar en lämplig maskin) men vill man så kan man till exempel använda en skivtillsats i en matberedare.

Detta behövs (6 portioner)

  • cirka 6-8 fasta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 dl mjölk
  • Ost (herrgård, grevé eller liknande svensk hårdost)

Så här gör du

  1. Smöra eller olja en ugnsform lätt, skala och skiva potatisen riktigt runt och finhacka lök och vitlök. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ett lager potatis i botten av formen, häll på lite grädde så att det det fyller på underfrån men inte går upp över potatisen och strö sedan på lite lök, vitlök, salt och peppar. Tar grädden slut är det bara att gå över på mjölk istället.
  3. Fortsätt göra likadana lager tills det är ungefär 1-2 centimeter kvar till kanten på formen. Kontrollera mängden grädde och mjölk, är det för lite kommer gratängen inte tillagas ordentligt och är det för mycket bubblar det över eller dränker osten.
  4. Avsluta med att riva (eller skiva) ost och täck det översta lagret med den, kör in formen i ugnen och låt den gräddas i cirka 40 minuter. Ser osten ut att brännas går det att lägga över lite aluminiumfolie, kolla med en potatissticka för att se när den är klar.


Kommentarer är stängda.