Chiligryta på högrev

Högrev håller på att bli något av en favorit här hemma och det beror framförallt på att man kan göra mycket med det och allra bästa (förutom priset) är att det är väldigt enkelt. Det är bara att lägga ner i en gryta med lite andra goda saker och glömma bort i ett par timmar så har man ett oerhört mört och smakrikt kött. Fortfarande taggad efter att ha hittat chipotle (rökt och torkad jalapeño) och anjos i lokala affären så bestämde jag mig för att testa göra en chiligryta american-style men med lite svenska influenser i form av lök och morötter då det finns få saker som lyfter nötkött lika bra.

Hemligheten för att få till en riktigt bra chili är att hitta rätt chiliblandning. Jag tycker om att använda chiliflakes då de håller sig länge, är lätta att dosera och har lite mer komplexitet än ensamma frukter då det ofta är blandningar, utbudet brukar dock vara lite sisådär i vanliga mataffärer så det blir ofta att jag använder mig av det jag får tag på. Den här gången hade jag en chiliflakesblandning från Risberg som funkade bra tillsammans med chipotle, hemligheten är just att blanda och kombinera flera varianter av chili för att få djup, bredd och lagom styrka.

Chiligryta på högrev

Chiligryta med lök och morot gjord på högrev.

Detta behövs (6 portioner)

 • 1-1.2kg högrev
 • 1 lök
 • 2 morötter
 • 250g krossade tomater
 • 1/2 ask körsbärstomater (125 g)
 • Heinz chilisås
 • 1 chipotle
 • chiliflakes, paprikapulver

Så här gör du

 1. Skär högrevet i bitar och stek på ganska hög värme i olivolja i en stor kastrull. Hacka även lök och morot i stora bitar och lägg i dessa när köttet börjar se bra ut på ytan.
 2. Hacka chipotlen och krydda med den, en ganska rejäl nypa chiliflakes, ett par stänk paprikapulver och lite salt och peppar. Låt allt steka tills grönsakerna precis börjar få färg.
 3. Häll över en burk krossade tomater, halverade körsbärstomater och en eller två matskedar chilisås (kan uteslutas om man vill laga helt från grunden). Fyll eventuellt på med mer vatten (cirka 1/2-1 dl) så att vätskan täcker köttet och grönsakerna.
 4. Koka på låg värme (så att det precis bubblar) i minst en timme, efter en och en halv timme kommer köttet vara så mört att det ramlar sönder bara man tittar på det. Smaka av och reglera styrkan med mer chili, servera eventuellt med lite gräddfil och garnera med bladpersilja.


Kommentarer är stängda.